Brytfest: Den 26:e april är staden vår

Känner du att det är orimligt att stänga ner ett centralt promenadstråk för att där till och från funnits missbrukare?

Känner du att det är rimligt att stänga ner våra offentliga utrymmen som en följd av åtgärder som inte löser några problem?

Vill du festa?

Den 26:e april ”utgör vi ett hot mot demokratin” i sedan 2006 nedstängda Bytaregången. Klockan 18.00 kommer vi ”extremister” att samlas på Clemenstorget och gemensamt promenera de femtio metrarna bort till den avskärmade, av naturen återtagna gången. Vi kommer att ägna natten åt ”skadegörelse” – dans, öl och kramar – och vi kommer inte att böja oss för ”ordningsmakten” och deras mot barn, män och kvinnor riktade batonger. Vi kommer att negligera de ”demokratiska beslut” som fattats av överheten och dess väpnade lakejer. Vi kommer av vår samtid att beskrivas som pest och ohyra, och av våra efterlevande som den rättfärdigade civila olydnadens hjältar.

Andreas Ekström kommer i Sydsvenskan dagen efter gnälla om att vi väckte grannarna. Skånska Dagbladet kommer att referera oss till en hord av vettvillingar. Polisen kommer frustrerat ropa efter större och bättre vapen. Och själva kommer vi att ha skitkul. Vi kommer att, likt festen vid Observatoriet, likt festen vid Systembolaget, skapa oss minnen att berätta för barnbarnen.

Man kan bomma igen staden från folket, men inte folket från staden

Man kan bomma igen staden från folket, men inte folket från staden

Om det låter läskigt, radikalt och samhällsomstörtande så är det sannolikt för att det är så. Samhället ska man akta sig noga för. Det är en inkörsport till betydligt värre saker. Det slukar ditt liv och din livslust och rätt vad det är ligger du där, ensam på McDonalds ålderdomshem, och dör i din egna avföring intill ett nattduksbord tomt på blommar och fyllt med återbetalningsbrev till den bank du jobbat hela ditt liv utan lön för.

Nä, join the dark side. Den 26:e april klockan 18.00 ses vi på Clemenstorget. Därifrån tar vi tillbaka det som tillhör oss alla men som likt resten av samhället ockuperats av några få: vår stad.

8 kommentarer

Under Ert Lund, Händelser, Smultronställen

8 svar till “Brytfest: Den 26:e april är staden vår

  1. Spika igen är deras favoritlösning, öppna upp för gemenskap never heard of. Right on! Vi ses på Clemenstorget.

  2. Ingeborg

    Men hallå där! Jag BOR där, intill parken – vi är några (helt vanliga människor, varken överhet eller väpnade lakejer) vars tomter gränsar till den. Håller med om en sak – det är fullständigt idiotiskt att bara stänga igen parken sådär och sedan låta den förfalla. Protestera gärna mot det, helt ok. Men akta er sen jävligt noga för FAN ta er om det blir röjarfest på min bakgård! Vem blir idiotförklarad då? Agera smart, inte puckat.

  3. ”Om det låter läskigt, radikalt och samhällsomstörtande”. Nja, mer litet omoget så här långt. Men jag väntar med min slutgiltiga dom tills jag har sett hur området ser ut dagen efter…

  4. Mikael

    Ni kom, verkade trevliga och seriösa med er ambition att återta staden. Ni skänderade, ni drack och rökte på, ni festade, ni gick in i närliggande trädgårdar och kissade …och lämnade Bytaregången i ett betydligt värre skick än den var innan ni kom. Sprejade på fasader och fönsterrutor med slagord och uppmaningar. Massor av burkar, engångsgrillar, flaskor, plastpåsar…det är vad ni lämnade efter er. Var är ni dagen efter? Inte tar ni ert ansvar och fixar till allt ni ställt till i alla fall.
    Var inte syftet med manifestationen att visa folket att Bytaregången skulle kunna vara en grön oas för alla? Varför inte fixa till, plantera blommor, göra något positivt för alla i staden istället för att själviskt ”festa järnet” och inte ta ansvar? Nu lämnade ni efter er en bitter eftersmak och ett slagfält. Er trovärdighet är lika med noll i mina ögon. Tråkigt, för jag trodde på era ord där för ett litet slag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s