Brytfesten i Stenkrossen: Rätt men fel

644x429(ByWidth_CutTopBottom_Transparent_True_False_Undefined) (1)Fredagens brytfest i Stenkrossen (f.d. Spyken Södra) blev uppmärksammad i media. ”Vandaler slog till mot kulturhus”, stod det i Sydsvenskans rubrik. Det är tråkigt nog en inte helt orättvis beskrivning, även om det är en grav förenkling.

Om vi börjar med lite bakgrundsinformation så är Stenkrossen en tomt som haft diverse funktioner, format och utseende sedan 30-talet. Nästa år ska huset rivas och så länge används det som ett slags kulturhus, där unga kan – kostnadsfritt – dra i egna projekt, odla växter och annat småttigt.

Här i ligger hela problemet: det som legitimerade användningen av lokalen var förmodligen rivningsaspekten – men det som drabbades inskränkte sig tyvärr inte till de fula väggarna och det stora utrymme som ser ut att ha uppförts i syfte att ”en gång kommer det bli svartklubb här”. Istället gick somliga amok och trashade lokalen fullständigt. Enligt en arrangör jag frågade så var tanken aldrig att vi skulle in i de andra rummen i lokalen, utan stanna vid festcentrat, men så snart någon brutit sig in fanns det ingen hejd på förstörelsen.

Problemet när en rörelse växer, blir synligare och mer uppmärksammad är att folk som skiter i vad det i grund och botten handlar om – frihet, folkligt handlande, festande – söker sig till tillställningarna. I går saknades ett par av de som ofta ser till att hålla ordning, som har kurage nog att se till att vett och etikett efterföljs, samtidigt som en grupp på tjugo-trettio brats som läst i Sydsvenskan om tidigare ”förstörelse” nu följde med och resonerade ”det är väl så här det ska gå till? Kommunister och revolutionärer förstör väl och saboterar väl alltid?” Och deras handlingar blev därefter.

Inte perfekt.

Inte perfekt.

I själva verket har de tidigare brytfesterna inte alls handlat om någon massiv förstörelse. De gamla industrilokalerna vid Margretedal som den första brytfesten hölls i var byggnader som skulle rivas någon vecka senare och kunde behandlas därefter. I Observatoriet målades det på väggar, en ruta gick sönder, det var skit på golvet… allt det var alright; ska någon aktivitet någonsin bedrivas i observatoriet hade ändå allt det där behövts bytas ut. I Bytaregången, som redan var makabert nedgången och igenvuxen, lämnades diverse burkar, grillmateriel och annat vind för våg; inte optimalt, men acceptabelt – ett levande ödeutrymme är till syvende och sist alltid trevligare än ett dött ödeutrymme.

Men Stenkrossen är lite annorlunda på det sättet att lokalen används och dessutom i goda syften. Att klottra ner alla väggar och dylikt vore helt okej och inom rimlighetens ramar – skiten ska ju ändå rivas och lite temporär väggkonst har aldrig dödat – och att lämna kvar burkar och annat skräp är aldrig perfekt men ändå något man får utgå från. Däremot var att förstöra allt löst materiel, sprida det vind för våg och helt enkelt sabotera för de som vanligtvis använder lokalen… det är inte inom rimlighetens ramar, det är inte acceptabelt, det är inte önskvärt och det är synnerligen kontraproduktivt.

Kvällen började annars som den borde. Vi samlades vid Kastanjegatan klockan ett på natten. Hundratals människor strömmade in från alla håll och kanter, många vilka jag aldrig sett tidigare och så klart även många bekanta och vänner som varit med tidigare. Polisen fanns också på plats, de ställde upp sig intill sin piketbuss i den färdriktning som de ärligt talat måste insett var den minst sannolika för oss att ta – och därefter började vi tåga genom staden, skanderande, glada, med bengaler och musik: trevligt.

644x429(ByWidth_CutTopBottom_Transparent_True_False_Undefined) (2)Ändå var det ganska tidigt under promenaden som jag insåg att någonting var lite annorlunda från hur det brukar vara. En extremt dryg man gick strax bakom mig, kastade stenar på skyltfönster, försökte slåss och bråka med alla som invände och ropade glåpord åt andra. Tio meter bort gick en grupp brats som verkligen var stupfulla och som inte alls kände någon solidaritet med vad vi vill åstadkomma, utan som svinade, tafsade, skrålade och kastade utan mål och mening. Trots eufori kände jag mig lätt illa till mods, inte minst som vi hade en piketbuss bakom oss genom hela promenaden. Dumma idioter i våra egna led tillsammans med poliser, inte sällan dumma idioter även dem, kändes som en komplex kombination.

Efter att vi gått en lång och för polisen kanske något förvillande promenad så kom vi så småningom till Stenkrossen, inte långt ifrån där vi börjat. Fyra kvinnliga poliser till häst spejade nogsamt från en sidogata. Min vana trogen – inte så mycket för att jag är förrädare som för att jag är vän av diplomati – strosade jag bort för att byta några ord med dem. Men det var inte som vanligt. Det fanns ingen känsla av lugn och vilja till ömsesidig förståelse som det annars finns ibland. Adrenalinet fullkomligt sprutade ur dem, med becksvarta ögon och en slags aura av kampvilja. Jag blev genuint orolig för att det skulle bli en ännu mer stökig tillställning än det faktiskt blev.

704x396(ByWidth_CutTopBottom_Transparent_True_False_Undefined)Vad exakt som hindrade polisen från att antingen stoppa oss eller storma festen vet jag ärligt talat inte. Det stod civilare i buskarna, piketbussar i nejden och så som sagt polishästarna intill. Ändå började och fortskred festen. Folk dansade, musiken dundrade, många kramar, handskakningar och konversationer utbyttes, allt såg ut att bli frid och fröjd.

Men några personer hade tagit sig längre in i byggnaden än till den dansvänliga entréhall som vi var tänkta att vistas i. Dessa förstörde saker av rent nöje. De kastade skräp, skar upp kuddar och sitsar och förstörde rutor. När jag gick förbi den skåpbil som stod vid ingången såg jag att en av de jag irriterat mig på tidigare under kvällen helt omotiverat sparkade på den och försökte slita av backspeglarna.
– Varför går du inte bara och festar istället? frågade jag sansat, och möttes med svordomar och frågan om ifall jag förtjänade stryk.

Här någonstans kändes det som att det hade börjat spåra ut. Många av arrangörerna såg inte alls särskilt nöjda ut, ruskade på huvudet och insåg väl att det inte blivit så optimalt som det kunde bli. Flera besökare började också prata om att gå hem eller över hur missnöjda de var dels över förstörelsen och dels över Stenkrossen som utvald festplats.

Så här behöver det verkligen inte se ut.

Så här behöver det verkligen inte se ut.

När arrangörerna efter en eller två timmar – tiden gick snabbt – sa att ”nu får det räcka, nu avslutar vi det här”, hade många av de som vanligtvis stortrivs vid sådana här arrangemang redan gått och det fanns en lite fadd eftersmak hos oss andra som visserligen haft kul men som ändå noterat irritationsmoment och som oroade oss inför vilka konsekvenser det här kunde ha för framtida brytfester och liknande arrangemang.

I grund och botten är jag kluven till valet av Stenkrossen. Hade vi bara hållt oss på den stora gården och i entréhallen hade det varit alldeles utmärkt. Men det fanns alltid en överhängande risk att det som hände skulle hända. Kanske får arrangörerna dra lärdom av den saken inför framtida fester. De gjorde annars ett toppjobb i vanlig ordning, allt som tillhörde arrangemanget var finfint koordinerat och välfungerande, men tyvärr fanns det gott om slödder som ändå gjorde det ohållbart – och då kanske man inte ska ta en lokal som fortfarande fyller ett syfte.

Annars ser jag några skäl till varför det blev som det blev:
1. Folk var uppretade efter polisens övergrepp under första maj och brydde sig mindre om ordning och reda än tidigare
2. Den stora skara som kom från Kartellens spelning på Mejeriet var både packad, oinförstådda och matade med en ”fuck allt”-attityd
3. Vi som kunde och borde sagt ”nej, så gör du inte”, gjorde inte det
4. Folk hade dålig koll på hur byggnaden används
5. Varje växande rörelse får sin dos ansvarslösa drägg

Det är extremt viktigt att vi drar lärdom av vad som inte gick särskilt bra på Stenkrossen. Vi måste lära oss:
1. Att tänka en gång extra när det gäller valet av lokal
2. Att tydligt visa och berätta för varandra vad som är okej och inte okej, risken att vara en auktoritär fitta till trots
3. Att vara mer selektiva i vem vi vill få med och varför
4. Att faktiskt ta med sopsäckar och dylikt för att minimera nedskräpandet
5. Att se till så att alla fattar vad, varför och hur vi gör: invigningstal månne?

Brytfesterna har varit fantastiska arrangemang under det senaste året och är en positiv företeelse i en ganska död och tillrättalagd stad. Men vi måste vara vaksamma över att skjuta oss själva i foten. Festen på Stenkrossen var inte perfekt, det var en missräkning som kan visa sig kostsam, men om vi lär oss av vad som gick snett så finns alla möjligheter att se till så att kommande brytfester faktiskt blir ännu bättre än de tidigare.

52 kommentarer

Under Händelser

52 svar till “Brytfesten i Stenkrossen: Rätt men fel

 1. Milla

  ”Festen på Stenkrossen var inte perfekt, det var en missräkning som kan visa sig kostsam, men om vi lär oss av vad som gick snett så finns alla möjligheter att se till så att kommande brytfester faktiskt blir ännu bättre än de tidigare.”
  Jösses. Är du medveten om det fullblodsraseri ni har väckt bland de lundabor som förut sneglade en smula vänligt åt ert håll? Har du pejlat av sociala medier? I nuläget har ni ingen kvar på er sida. Och du ser framåt mot nya lyckade brytfester? Jösses igen. Lycka till.

 2. Ping: Krönika #246 | Konst & Politik

 3. Tyvärr har ert ”festande” i lokalen gjort att all verksamhet i den och Lilla TeAterns inplanterade föreställningar som medlemmar slitit och jobbat hårt för (lilla teatern har medlemmar i åldern 8-87 år) förmodligen måste ställas in. Inte ens ”lite” klotter på väggarna hade varit ok.

 4. Hilma Wild

  Ni som var där och förstörde (även ansvariga för arrangemanget som inte förstörde) bör tillsammans fråga kommunen vad ni kan göra för att hjälpa till att återställa lokalerna till det skick dom var innan ni vandaliserade. Samla in pengar för att köpa in nytt porslin, möbler, datorer mm.

 5. Aa

  Men herregud!

  Fattar ni verkligen ingenting? Begå självmord istället, då gagnar ert lilla nöje iallafall någon utanför er egen sinnesrubbade krets.
  Vi andra får städa upp, försöka dra igång verksamhet och hoppas att ni aldrig får höra talas om den.

 6. Jenny

  Hej. Sorglig läsning. Vem av er tar ansvar för när det går snett som det gjorde här? Inte någonstans i din text uppfattar jag att arrangörerna tar sitt ansvar och stoppar förstörelsen. Jag menar inte att DU personligen kan göra det, det kan ha varit en hotfull stämning etc men varför ringde ni inte polisen direkt när man märkte att det spårade ur? Och varför VARFÖR tycker ni att ni har rätt att hålla fester i lokaler som ni inte har tillträde till egentligen? Du skriver att lite klotter och skräp får man räkna med? Varför då? Städar dina föräldrar åt dig? Kommer dem att städa här också?
  Du fattar att ingen kan ha respekt för människor som tillåter det här? Ni framstår ner som patetiskt bortskämda barn än unga som vill något.
  Jag hoppas att även om er fest var olaglig och att det därmed inte finns någon ansvarig arrangör så kan ni som deltog på något sätt ställas till svars för detta.

  • Jens

   Jag tycker inte att dessa människor kan ta ansvar då vi uppenbarligen har att göra med personer som inte bör anses som myndiga. Detta på grund av dessa förklaringar och fina ord som finns att läsa på t ex denna sida. Dessa människor som anser sig bidraga till någon form av positiv framtid är endast en böld på samhället. Personerna bidrar inte med något alls och det enda som produceras är koldioxid och reparationskostnader. Återkalla deras myndighetsstatus och sätt dessa personer på dagis där de hör hemma. Att klottra på väggar och förstöra saker gjorde jag med då jag inte var myndig och endast för att jag inte förstod konsekvensen av mitt handlande. Jag har fyllt arton för många år sedan och förstår nu hur man bidrar till ett bättre samhälle. Jag förstår sedan länge vad som är rätt och vad som är fel. Jag vet inte vart det gick fel för dessa personer men det finns forskning som påvisar vad narkotika och alkohol gör men en människas hjärna.

   Alla kan skriva fina texter och argument om vad man tror på. Men då personerna bakom dessa handlingar uppenbarligen är helt befriade från intelligens så blir texterna/svaren bara tragiska och nästan komiska.

   Testa med att söka ett jobb eller kanske försöka bidra till ett bättre samhälle istället för att förstöra för barn.

 7. Det finns ingenting i det ni gjorde i Stenkrossen den här natten som var rätt. Ni har förstört flera olika verksamheter i det huset. Ni har gjort så att till exempel två av Lilla Teaterns grupper inte vet om de kan genomföra sina föreställningar/premiärer den här veckan. Föreställningar som arbetats och repeterats fram ideellt. Det pågår aktiviteter för barn och ungdomar i det huset. Var skall de nu göra?
  Att ”klottra” lite på väggarna är inte så farligt. Det är ändå så fult. Eller hur du nu uttryckte det. Om klotter är fint. Klottra ner ditt eget vardagsrum. I det rum där kafét finns fungerar också som en foajé där Lilla Teatern bland annat tar emot sin publik, där föräldrar väntar på sina barn som repar i någon av de barngrupper tex Lilla Teatern har osv. Det har ni saboterat. Det finns ingen ursäkt för det ni har gjort.

 8. Efter att ha blivit måttligt provocerad redan av att läsa namnet för denna blogg så förlorar du mig helt i rubriken ”Rätt men fel”. Jag tycket det är totalt ansvarslöst att på något sätt försöka legitimera det som skett.

  Du hånar Lunds unga genom att kalla den verksamheten som dom själva väljer att ägna sig åt ”småttig” samtidigt som du försöker lyfta er vandaliseringsfest till en kärleksfull samhällsprotest. Vem fan är du?

  Du skriver om lärdomar till nästa gång..

  Hör gärna av er till mig i förväg nästa gång ni hade tänkt förstöra Lund. Jag vill gärna få möjlighet att engagera ett gäng solidariska samhällsmedborgare så att vi kan skydda Lunds gemensamma egendom från fler ansvarslösa inbillat politiska våldsyttringar. En spännande fråga: Hade ni med våld försökt ta er förbi vanliga lundabor som vill skydda sin stad?

  Men jag har ett annat tips för er nästa aktivitet.

  – En manifestation på stortorget där ni ber Lunds unga om ursäkt samt förklarar varför Lund har ett kulturhus mindre.

  Mvh

  Erik Hammarström
  erik.hammarstrom@lund.se

 9. Leffe

  Så fullkomligt vidrigt av er, hur fan kan man bete sig så här när man säger sig stå på arbetarklassens sida och menar att man värnar om kultur. Förstöra för teaterintresserade barn, vuxna och gamla?

  Det enda som ni kan göra nu för att bättra på ert vidrigt nerkörda rykte är att samla ihop pengar för det ni förstörde, håll en manifestation på Stortorget där ni ber om ursäkt och ange sedan de ni såg förstörde, för det packet kan ni väl rimligen ändå inte vilja ha med? Av bilderna att döma har ni förstört för 100 000-tals kronor.

  Ännu vidrigare är att det är exakt sånt här som gör att folk svänger 180 grader och röstar på SD och annan skit, det är en katastrof och det är i mångt och mycket ert fel.

  Varför måste det alltid ingå våld i era aktioner? Varför denna förstörelse? Att dansa, reclaima gatan och ta tillbaka stängda utrymmen är ju en fantastisk idé i grunden, men jag hoppas allvarligt att polisen stormar nästa gång och går hårt fram med tågas, hundar och batongslag.

  Det är hånfullt och ett slag i magen att ni menar att ni tillhör arbetarklassen, ni är ett gäng oborstade bortskämda vandaler som agerar helt utan mål och mening.

  DET VAR ETT KULTURHUS FÖR HELVETE.

 10. chris

  ” Festen på Stenkrossen var inte perfekt, det var en missräkning som kan visa sig kostsam, men om vi lär oss av vad som gick snett så finns alla möjligheter att se till så att kommande brytfester faktiskt blir ännu bättre än de tidigare.”
  …hur dumdryg kan man bli? exakt vad av att ni betett er som idioter är det du inte förstår?!?? Bara lägg ner och erkänn att ni har varit grogrund för folk som bara är ute efter att förstöra.

 11. Anders

  Jävla drägg är vad du och dina gelikar är.

 12. M.F.

  ”Brytfesterna har varit fantastiska arrangemang under det senaste året och är en positiv företeelse i en ganska död och tillrättalagd stad. Men vi måste vara vaksamma över att skjuta oss själva i foten” Mitt i foten? Kanske rent av båda fötterna? En positiv företeelse i en ganska död och tillrättalagd stad… Men hitta en annan stad då!

 13. vänstern är demokratiföraktare

  Sjuk samhällssyn när man ens försöker försvara olaga intrång och vandalism – oavsett lokalens skick, ägare och framtida bruk. Totalt demokratiförakt och ett tecken i tiden. Vänstern är precis samma skrot och korn som den höger man anklagar för en det ena en det andra. Så fel så fel hade varit den enda rimliga rubriken, det enda den ovan skrivna texten gav var en intressant insyn i en sjuk rörelse med grava problem att verka och motivera sig själv i en demokrati. Är dt någon som urholkar och föraktar demokratin, åsikts- och yttrandefriheten så är det vänstern. När tog de bort samhällskunskap som skolämne – för de måste de rimligen ha gjort.

 14. Christin

  Ni borde skämmas! Att ert festande överhuvudtaget kräver polisresurser är absurt. Polisen behövs till annat!

 15. Ping: Intentionens betydelse för handlingen | Tysta tankar

 16. Besviken

  Ser ni vad ni gjort nu? Kommentarer som ”vänstern är demokratiföraktare” får grogrund. Ni har förstört så oerhört långt mycket mer än materiellt.

 17. Pi Tufvesson Cohen

  Skäms! Ta konsekvenserna av ert vidriga agerande och samla in pengar och betala vad ni förstört för Lilla Teatern och andra!

 18. Fredrik

  Dra åt helvete vad arg jag blir av det här blogginlägget. Det är svårt att ens skriva en kommentar. Era åsikter inom er rörelse är inte viktigare än någon annans åsikter och därför kan du inte rättfärdiga samhällsförstörelse. Ni kämpar inte mot något förtryck, ni är inte samhällshjältar, ni räddar inte liv, ni hjälper inte någon.

  Ni har all rätt till era åsikter men era åsikter kan inte manifesteras genom att förstöra det samhälle som uppbyggt av demokratiska värderingar.

  Som någon ovan skrev: DET VAR ETT KULTURHUS FÖR HELVETE!

  Simon Lerkot Berglind (blogginnehavaren enligt sidan ”om), om du nu känner arrangörer och deltagare kan du då inte snälla försöka göra något åt det här då. Gör något för världen istället för att bara blogga pretentiöst om det. Vädja till arrangörerna att ta på sig ansvaret och få dem att i sin tur prata med er ”rörelse” om att ni kan ha era åsikter och uttrycka era åsikter men ni kan inte utöva samhällsförstörelse eller våld på grund av era åsikter.

  Och i fortsättningen kanske inte er rörelse bör arrangera manifestationsfester som de inte klarar av att hantera. Lite som en nattklubb, utan vakter, som tar in 2000 överförfriskade personer i en lokal som endast är byggd för 500 personer.. ett scenario som vem som helst förstår inte är hållbart.

  Återigen:
  Det var ett kulturhus för helvete…

 19. Vänsterpartist

  ”” samtidigt som en grupp på tjugo-trettio brats som läst i Sydsvenskan om tidigare ”förstörelse” nu följde med och resonerade ”det är väl så här det ska gå till?” ””
  Nej det kan ju aldrig möjligen vara så att det är ert ansvar, det är alltid någon annas fel? Hoppas bara ni hinner växa upp innan ni ställer till med ännu värre saker. Om det hade varit några barn där på övernattningskalas så hade de varit med om en otroligt hemsk upplevelse, och vem vet vad som hade hänt? Ni har ju en hjärna, använd den!
  Ni gör mer för att gynna de borgliga än de själva kan drömma om att uppnå, tack för det!

 20. Anja

  Jag tycker att det är patetiskt att du skyller på andra i gruppen. Redan din inställning till att det är ok att lämna skräp efter sig är sorglig när vi runt om i Lund försöker engagera barn och unga genom skräpplockardagar för att få det snyggt och bättre för miljön. Sorgligt att läsa att DU tycker att det är ok att andra ska städa efter dina fester. Att du sedan har mage att lägga skulden på andra i gruppen och polisen i stället för att ta på dig skulden DU bär i att du var där och inte stoppade det DU säger att du märkte var på gång. Patetiskt! Stå upp för vad DU och de andra gjorde och se till och rätta till det ni ställt till med. Det är så vuxna människor får göra.

 21. syndikalistiska proletären

  2. Att tydligt visa och berätta för varandra vad som är okej och inte okej, risken att vara en auktoritär >fitta< till trots

  Som en arbetande proletär höjer jag båda ögonbrynen högt åt ovanstående ordval. Varför använder du "fitta" som någonting negativt? Speciellt i samband med order auktoritär när de flesta auktoriteter är män i sann patriarkal anda.

  Nejdu, gör om gör rätt. Usch.

  • Lerkot

   Om du betraktar det i sin kontext så förstår du att det är ett kraftuttryck snarare än ett hatiskt angrepp mot det kvinnliga könsorganet. Jag skulle kunna ha använt kukskalle, runkpelle eller dummerjöns, men den här gången hade jag fitta on my mind. Tro mig, på den här fronten garanterar jag att det blir jämställt över tid.

   • Sara Frostberg Lowery

    Men varför är ordet fitta ett kraftuttryck i din vokabulär öht? Varför är ordet fitta laddat med saker som gör att det går att använda som något negativt? Testa med att byta ut ordet mot hora eller varför inte n-ordet. Det blir inte så bra va´? Då förstår du kanske vad jag menar.
    Mvh
    Sara Frostberg Lowery

 22. Det är sorgligt att skriva det men rörelsen Reclaim the street, vilket jag i grunden tycket är en positiv rörelse, tog natten till lördagen livet av sig. I alla fall här i Lund. Om idén är att röja och förstöra så har den ingen plats i vårt samhälle och det är definitivt ingen progressiv rörelse utan istället destruktiv. Våld och destruktivitet kan aldrig försvaras och att skylla ifrån sig på ”brats” blir ju bara patetiskt – det gör detsamma om det är fulla brats, alternativa vänster ungdomar eller SD.are med järnrör som röjer.
  Jag tycker ni som var med på detta borde ta konsekvensen av era handlingar, oavsett om ni förstörde eller bara festade i Stenkrossen, och anmäla er till polisen och sedan kontakta kulurförvaltningen och kolla hur ni kan gottgöra skadan. Om ni var flera hundra sä blir det kanske bara en tusenlapp per skalle ni behöver betala för det som skett. Tyvärr har ni förstört för alla radikala progressiva krafter som finns i den här staden genom ert handlande och det kan inte ersättas med pengar. Möjligtvis kan det repareras en aning av att ni träder fram i pressen och ber om ursäkt till alla de oskyldiga ungdomar och kulturutövare som drabbats av er brytfest.
  Till dig som har skrivit detta blogginlägg: Tänk mer än en gång innan du skriver nästa gång – du framstår faktiskt som naiv och farlig med den slutkläm du har på ditt inlägg: ”Brytfesterna har varit fantastiska arrangemang under det senaste året och är en positiv företeelse i en ganska död och tillrättalagd stad. Men vi måste vara vaksamma över att skjuta oss själva i foten. Festen på Stenkrossen var inte perfekt, det var en missräkning som kan visa sig kostsam, men om vi lär oss av vad som gick snett så finns alla möjligheter att se till så att kommande brytfester faktiskt blir ännu bättre än de tidigare.” Vad är perfekt i detta sammanhang: hälfen så mycket skadegörelse eller en fjärdedel?

  Jag är glad att Lund är en tillrättalagd stad i bemärkelsen en plats där människor kan känna sig trygga. Det ni har gjort den till genom detta är en otryggare stad speciellt för unga människor eftersom Stenkrossen frekventerades mest av dem.

 23. Thomas

  Tro mig, jag försöker förstå hur ni tänker när ni sätter er över andra, menjag lyckas inte. Att vandalisera barn och ungdomars lokaler? Det är så jävla lågt. Nu har ni i alla fall fått upp ögonen på allmänheten för ett för många tidigare okänt begrepp – brytfester. Vi kommer inte att associera det med annat än sånt här.

 24. Förvirrad vänsterpartist

  Har suttit länge, läst, begrundat och försökt se någon logik. Men jag ger upp. Ju mer jag tänker på detta, desto konstigare blir det. Ungefär som om en grupp antirasister skulle bränna ned en flyktingförläggning som en aktion mot rasism.

 25. Hej Simon,

  Jag har följt din blogg (och tidigare bloggar) i några år nu och jag tycker oftast att du skriver både bra och tankeväckande (även om jag sällan håller med dig).

  När jag fick höra talas om händelserna vid Stenkrossen misstänkte jag att du skulle ha något att säga om det här. Men inte detta! Jag hade förväntat mig ett ”Fuck you, vi gör vad fan vi vill!” eller kanske ett ”Kärlek och hat är två sidor av samma mynt”. Men detta! Du låter precis som en av de politiker du så ofta förlöjligar här på din blogg när du försöker skjuta ifrån dig något som helst ansvar för det som skett.

  Nå, världen kanske inte är så svart eller vit som du ibland verkar tro och det är nog en nyttig erfarenhet att få vara ”på andra sidan” ibland.

  Lycka till med vad du nu vill åstadkomma i framtiden. Det blir nog inte lättare från och med nu.

 26. Johan Frykholm

  Jävla skitungar. ”Festa” hemma hos er själva istället. Skylla ifrån sig är ju lätt att göra. Hoppas ni åker dit hela bunten.

 27. Pierre M

  Det enda som är bra i sammanhanget är att vanligt folk nu kanske får upp ögonen för vad vänstern står för. Förhoppningsvis börjar de även protestera mot medias äktenskap med samma vänster. Att Expressen (som ju ska vara en liberal tidning) samarbetar med AFAs dotterorganisation ”Researchgruppen” och för detta får medias finaste pris, Guldspaden, är inte mindre än en demokratisk skandal. Likaså att hela kulturetablissemanget står med höjda knutna nävar på Grammisgalan när Kartellens Sebbe Staxx håller hov (för den som missat det rekommenderas Uppdrag Gransknings senaste avsnitt, ”Det goda våldet”, alternativt en enkel googling).

  • Sara

   Men blanda inte in ditt vänsterhat och dina högerextrema idiotteorier i det här. Vandalmupparna representerar knappast vänstern – eller yttervänstern för den delen.

 28. jorgen

  Det enda sånt här leder till är krav på mer polis med mer befogenheter och större acceptans för våldsamma polisingripanden från ”vanligt folk”.

 29. Alex

  Imponerande hur selektiv du är med ansvarstagandet. De som skötte sig var med på festen, de som förstörde var utomstående enligt vad du säger. Tyvärr är det inte alls sant.
  Att du sen har mage att skriva ”arrangörerna gjorde ett toppjobb i vanlig ordning” visar att du har rätt dålig verklighetsförankring.
  Nej, arrangörerna gjorde inget toppjobb. De gjorde ett pissdåligt skitjobb. De valde en lokal som är olämplig. De *valde* att *fortsätta* arrangemanget TROTS att det enligt din egen utsago var med en större klick fulla och agressiva element, utan att först se till att de personerna tröttnade och gick hem. Det är INTE att göra ett toppjobb, utan att ta en medveten risk och totalt strunta i konsekvenserna. Arrangörerna tyckte det var OK att leda en aggresiv pöbel till ett KULTURHUS och släppa lös dem att förstöra. Det är en sanning man inte kan komma undan ifrån genom att säga ”äsch det blev inte optimalt”. Det är alldeles möjligt att ha tillståndslösa fester med vakter, att inte ha det är att visa nonchalans och dumhet.
  Din empatilöshet i efterhand gentemot de som drabbats är särskilt provocerande. Du kan väl komma ner på onsdag och förklara för barnteatergruppen hur det ligger till, varför det egentligen var rätt trevligt på festen, och att det bara inte blev ”helt optimalt” men att nästa fest är jättebra, och det får de ju förstå att deras ”småttiga” teaterverksamhet är inte lika viktig som att du ska få bryta dig in, festa, klottra och skräpa ner? För det sade du ju var OK, även om du inte gillade själva förstörelsen så mycket.

 30. pelle

  Hej! Jag ser att här är många arga kommentarer… man kan ju förstå upprördheten över händelse. Jag känner inte till nog om allt för att uttala mig och vill istället bara tacka för att du delar med dig av din upplevelse/uppfattning av vad som hände. Super att kunna läsa från en som faktiskt var på plats och inte bara polisers kommentarer i tidningen. Jag hoppas också att ”rörelsen” fortsätter men lär av misstagen som verker ha skett här. Godkväll!

 31. Tobias

  Det enda positiva detta kalas fort med sig ar att valdsvanstern blottar vilka de egentligen ar. Avskum.

 32. Anders J

  Det här är inte politik och absolut inte vänsterpolitik. Att slå nedåt är snarast en högergrej. Men som sagt gör inte politik av ett fylleslag.

 33. Johan

  Ni visar att vänstern är ett större och mer reellt hot mot samhället än nazisterna.

  Ni förstör och våldför er på det vi andea försöker bygga upp.

  Det finns inga ursäkter och att ni tror ett stå över lagen är bara äckligt.

 34. God morgon Simon,
  Jag tror att det inte bara är jag som väntar på seriösa och genomtänkta svar på de setiösa frågor som ställts tilll dig här. Vad är de bakomliggande ideologiska ställningstaganden du har för att försvara det det som hände på Stenkrossen?
  Tyvärr är det ju många här som går långt under rimlig debattnivå när de angriper dig och som själva inte vågar skriva under med sitt rätta namn; det är trist och farligt. Bra att du rensade bort det värsta som var ett rent hot där han/hon t o m skrev var din brevlåda bor.
  Om du inte vill hamna i samma ”politikeruttalande”-träsk som sådana som många av de du kritiserar befinner sig i, så måste du svara på de konkreta frågorna.
  Du blir nu Brytfests talesman vare sig du vill eller inte och om du inte vill det så få någon av ”arrangörerna” att ge sin bild och st för sina handlingar.
  Jag är mån om att det goda ni vill inte drunknar i all usel publicitet ni får nu – risken är att ni blir offer för er egen flopp.

 35. Anders Nilsson

  Du kallar bloggen ”Mitt Lund”. Det är inte ditt Lund! Det är allas Lund, och det är under inga omständigheter ok att bryta sig in någonstans! Att manifestera utanför stenkrossen och kräva fler liknande ställen hade fått positiv respons! Nu är ni värsta sortens demokratiföraktande drägg som måste bort från våra gator. Nästa gång Reclaim etc sätter sig på gatorna hoppas jag att Lunds invånare visar sitt förakt och jagar ut er ur staden.
  Ni har förverkat all trovärdighet!

 36. Mauricio

  Ni som förstörde och stal våra sambatrummor är endast kriminella. Inget annat! Nu sitter jag och försöker få ihop allt för att verksamheten med våra högstadieungdomar ska gå vidare. Nästa gång ni har efterfest kan ni väl dra hem till dina föräldrar!

 37. Inte nog med att det är för jävligt att förstöra för de som vill göra något annat än att vara superkommersiella och göra något som föder sinnet istället: http://www.sydsvenskan.se/lund/stenkrossen-har-varit-som-vart-lilla-karleksbarn/

  Ni spelar ju högerextrema i händerna med idiotagerande som det här och är det fler röster till Sd och fler anhängare till nazister ni vill ha, så grattis jag tror ni har lyckats.

  Ta lite ansvar och anmäl er till polisen och hjälp till att röja upp och ta era straff.

 38. Dag Ankersen

  Den här texten bara förstärker bilden av Brytpunkt Lund som en samling jävla idioter.
  Inte nog med att ert huvudlösa agerande lämnar barn och ungdomar utan replokaler och teaterscener. Ni smutsar ner hela vänsterrörelsen.
  Efter er ”inte helt perfekta” fest i lördags natt kan vi inte längre rakryggat stå och försvara vänsterrörelsen. Vi har alltid kunnat tillbakavisa ”båda sidor är lika goda kålsupare”-teorin, men sedan kommer ni puckon och river ner ett kulturhus (jag kan fan fortfarande inte fatta att det är sant! Är ni inte riktigt kloka?!?!) och plötsligt är den våldsamma vänstern i strålkastarljuset igen.

  Ni borde fan skämmas!

 39. magnus

  Själv varit i de svarta blocket för en sisådär 10-15 år sen. och det är sånt här skit som får mig att inse varför jag lämna det.. Det kvittar vilka ord ni använder för att försöka rättfärdiga detta.. det går inte.. ni har förstört för så många ungdomar från bland annat arbetarklassen. de ni vill vara en röst för. för helvete! Det är nog dags att sätta sig ner och tänka på just arbetarklassen och inte bara er själva och att ni vill ha kul (för det är ju det som det hela handlar om). Fest är kul, politik är viktigt. Men fan inte att blanda ihop det så här som ni gjorde denna gången och sen försöka försvara det.

 40. Gösta Bergh

  Osolidariska, söndercurlade, navelskådande, självgoda, ryggradslösa, våldsromantiska, världsfrånvända parasiter. Det är var ni är nu. Om du/ni önskar överhuvudtaget någon form av respekt i framtiden skall ni krypa till korset och på era bara knän be Lunds invånare och polismyndighet om ursäkt på Stortorget, polisanmäla era dräggkompisar och återbetala varje krona era sanslösa tokerier kostat.

 41. Alex

  Grejen är att bloggens ägare tar nog fel på uppmärksamheten och att han på något sätt skulle vara *värd* denna uppmärksamhet. Snubbar som sitter och degar hela dagarna, inget jobb, inga planer, ingen vettig verksamhet utan bara snikar med på andras grejer, är helt enkelt inte intressanta. Du tillför inget, varken för kapitalismen eller de röda. En slappis bara, snyltar på mamma och bor hemma utan att ens vilja göra rätt för dig. I sanning patetiskt.

 42. Ping: Vänsterextremister hade molotovcocktails | Petterssons gör skillnad

 43. satans pajasar!
  gör om, gör rätt och ersätt de drabbade. ett fullständigt osocialt och därtill osocialistiskt beteende!

 44. KriminaliseraVänstern

  Jävla vänstertroll. Alltid stjäla från andra, alltid avundsjuka, alltid gömma sig och sina fascistoida våldshandlingar bakom tjusiga paroller. Er solidaritet sträcker sig bara så långt någon annans plånbok räcker.

 45. L. uttrad

  O, sancta simplicitas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s