Arrangörernas version

I går publicerade arrangörernas användarkonto, Brytfest Lund, ett inlägg med sin syn på händelserna i fredags. Tänker att det kan vara intressant för er också:

”Det som var menat att bli ett färgsprakande och kraftfullt återtagande av staden tog tidigt en olycksbådande vändning. Vi beklagar naturligtvis den utbredda förstörelsen, och är förstås inte utan skuld, men när situationen eskalerat till fullskaligt upplopp på en mycket begränsad yta var den utom kontroll, både för oss och för polisen. Vi räds emellertid ingen repression, vare sig från staten eller media. Lundasnutens rent fysiska repression av delar av Lunds egen befolkning döljs av en repression av ideologisk karaktär. Media har valt att ensidigt fokusera på vandalismen, men de frågar sig aldrig ”varför”?

1 september 2013 anordnades för första gången i Lund en brytfest, i en rivningslokal på Revingevägen. Flera hundra deltog och konceptet var en succé. Med våra bryftfester vill vi öppna upp fria ytor i staden, temporära autonoma zoner. Därigenom visar vi att staden är till för dem som bor och lever i den, att den är gemensam, inte möjlig att hängna in av makten och dess lakejer. Den här allmänningsskapande praktiken har vad vi vet fått viss spridning i Lund, och vi känner till åtminstone en brytfest som inte har någon koppling till Brytfest Lund, alltså den i Bytaregränden.

Natten mellan 2 och 3 november ockuperades gamla Observatoriet vid Stadsparken till minne av rivningen av Smultronstället, som revs i november fem år tidigare. Ungefär 500 ockupanter tågade genom Lund och deltog i brytfesten. Tidigt på morgonen närmade sig polisen platsen för att stoppa ockupationen med våld, festen valde att försvinna bort från området.

Varje år anordnar den utomparlamentariska vänstern i Lund ett första maj-tåg. Det brukar vara en munter tillställning med konfetti, pyroteknik och musik. I det tåget går såväl småbarnsfamiljer med barnvagnar, såväl som tonåringar som kanske precis fått kontakt med rörelsen. Polisen brukar hålla sig undan, men i år angrep polisen demonstrationen tillsynes oprovocerat. Tåget försvarade sig så gott det kan, det backade inte för snuten. Tre kamrater greps, flera skadades, varav en fick åka raka vägen till akuten med en skallskada. Vänstern i Lund var mycket uppriven över polisens agerande, polisens angrepp upplevdes som brutalt och urskiljningslöst. Ett litet antal aktivister kände sig nödgade att göra något. Vi stod inte ut med känslan av att ha blivit berövade våra gator, vi tänkte inte vända andra kinden till den här gången. Det nödvändiga svaret var naturligtvis ett återtagande av stadsrummet. Det skulle hållas brytfest.

Veckan efter första maj talades det i media och bland Lunds invånare om att framtiden är oviss för Lunds kulturutövare. Var ska egentligen fri kultur inhysas? I skrivande stund är det inte ens budgeterat för det nya kulturhuset på Öresundsvägen i den borgerliga budgeten, så även om vi kan anklagas för att ha stängt verksamheten på Stenkrossen i fem dagar, så kan borgarna för närvarande anklagas för att stänga verksamheten helt och hållet, kanske för evigt. Vi bestämde oss för att hålla nattöppet på Stenkrossen, vi kunde inte ana vad som komma skulle.

Kvällen 9 maj planerade vi att hålla vår brytfest. Den kvällen spelade Kartellen på Mejeriet, stämningen var intensiv. I Kartellens slutnummer klättrade fans upp på scenen. Ordningsvakterna gick lös på publiken med dragna batonger. En massiv polisinsats trålade godtyckligt gatorna i Lunds centrum på jakt efter de oönskade. Polisen tog vid där vakterna slutade. Klockan ett samlades vi på Kastanjegatan omslutna av dimma. I fjärran såg vi hur polisen formerade sig. Brytfesten badade i piketbussarnas kalla strålkastarljus, övervakad. Stämningen var spänd. Vi gick åter genom Lunds gator med bengaler, färgglad rök och musik, åtföljda av piketer och beriden polis.

När vi anlände till Stenkrossen infann sig lättnad, rentav glädje. Men den lättnaden förbyttes snart i en känsla av att vara belägrad. Rykten cirkulerade vilt om att civilpolis strök runt kring Stenkrossen, och polishästar och bilar stod uppradade på gatorna.
Festdeltagare slet sönder sina tröjor för att göra improviserade maskeringar, barrikader restes mot gatan. Den tänkta fria zonen blev delvis militariserad, delvis utom kontroll. I den allmänna yran röjde festande personer okontrollerbart runt, medan andra gjorde sig beredda på att antingen utrymma eller försvara lokalen med de begränsade resurser som stod till buds. Situationen blev okontrollerbar. Klockan halv fyra verkade polisnärvaron ha trappats ner. Vi beslutade oss för att lämna lokalen. Det röjdes tillslut en väg genom barrikaderna och festen lämnade området under relativt ordnade former.”

Brytfest Lund

10 kommentarer

Under Händelser

10 svar till “Arrangörernas version

 1. Per

  Sydsvenskan skriver:”Polisen har hittat fem molotovcocktails på Stenkrossen. De fem flaskorna med brännbar vätska fanns i en plasthink som påträffades i lokalen vid polisens tekniska undersökning efter skadegörelsen. ”

  Tydlige var det tänkt att använda dessa molotovcocktails. Vänstern framstår mer mer som ”våldsvänstern”. Usch!!!!!!
  Jag känner INGEN sympati med Brytfesten.
  /Per

 2. ”Media har valt att ensidigt fokusera på vandalismen, men de frågar sig aldrig ”varför”?”

  Hmmmm – jag ser inte att texten besvarar frågan ”varför?”.

  Så nu ställer jag den igen: VARFÖR?

 3. magnus

  Ordbajseri som inte säger nått, inte förklarar nått…

 4. Fredrik Wåhlstedt

  Nej Simon! Fullkomligt ointressant! Sorry!

 5. Fredrik Wåhlstedt

  Prova att skriva en spoken word dikt om det istället!

 6. Ping: Krönika #248 | Konst & Politik

 7. Benny

  De två sista stycken (Kvällen den 9:e maj…) låter som manuset till en dålig b-film producerad i Hollywood… reality check någon?.
  Men stort tack för allt ni har skrivit från hjärtat, det är väldigt intressant att få en inblick i hur ni tänker och resonerar. Och jag tror att för de flesta ”vanliga människor” oavsett om man röstar höger, vänster eller mittimellan, är det uppenbart att ni lever i en drömvärld där ni själva skapar en fiende som inte finns.
  Citat: ”…omslutna av dimma. I fjärran såg vi hur polisen formerade sig. Brytfesten badade i piketbussarnas kalla strålkastarljus, övervakad. Stämningen var spänd.”
  Hehe, det där var extra kul, byt ut polisen/snuten mot Zombies i varje mening i de två sista styckena, så är manuset klart 😉

 8. Benny

  En massiv Zombieinsats trålade godtyckligt gatorna i Lunds centrum på jakt efter hjärnor. Klockan ett samlades vi på Kastanjegatan omslutna av dimma. I fjärran såg vi hur Zombiesarna formerade sig. Stämningen var spänd. Vi gick åter genom Lunds gator med bengaler, färgglad rök och musik, åtföljda av Zombies.

  När vi anlände till Stenkrossen infann sig lättnad, rentav glädje. Men den lättnaden förbyttes snart i en känsla av att vara belägrad. Rykten cirkulerade vilt om att Zombies strök runt kring Stenkrossen, och de stod uppradade på gatorna.
  Festdeltagare slet sönder sina tröjor för att göra improviserade maskeringar, barrikader restes mot gatan. Den tänkta fria zonen blev delvis militariserad, delvis utom kontroll. I den allmänna yran röjde festande personer okontrollerbart runt, medan andra gjorde sig beredda på att antingen utrymma eller försvara lokalen med de begränsade resurser som stod till buds. Situationen blev okontrollerbar. Klockan halv fyra verkade Zombienärvaron ha trappats ner. Vi beslutade oss för att lämna lokalen. Det röjdes tillslut en väg genom barrikaderna och festen lämnade området under relativt ordnade former.”

 9. Joel Lindskoug

  Patetiskt! Det var nog den sämsta ursäkt från våldsverkare jag hört!

  Dravel, dravel! ”Återerövra staden”? Åt vem, från vem?

  På vilka grunder ser ni händelserna första maj sammankopplade med vandaliseringen av Stenkrossen? Polisen gör sitt jobb! Ni kanske inte tycker att de ska hindra olagliga demonstrationer o l men Polisen har sitt bemyndigande enl lag! En lag fastställd av Sveriges Riksdag och därigenom av svenska folket!

  Vad har borgarnas kulturbudget med saken att göra? Ni kanske inte tycker om det men det gör lundaborna! Varför? Helt enkelt för att en majoritet av Lunds medborgare har röstat fram en majoritet som lagt budgeten!

  Så enkelt fungerar demokrati värd namnet!

  Be om ursäkt istället! Inte en pinsam ”om inte så hade vi inte”-ursäkt utan en riktig vanlig, jävla ursäkt!

  Skriv ist ”Förlåt oss, vi gick över gränsen och är hemskt ledsna över det! Finns det något vi kan göra för att gottgöra Lunds stad och Lunds invånare?”

  Svårare är det inte men Gud vad mycket respekt ni skulle få!

 10. Albin

  Pinsamt och se hur ni/de försöker rättfärdiga er i efterhand. Er förklaring är ungefär ”asså det bara blev så” kryddat med att det var ju som vanligt någon annans fel, för det fanns ju poliser i närheten (vad det nu har för samband med att slå sönder porslin, kladda mat och stjäla musikinstrument).
  Likt blogginnehavaren för Brytfest fram att de minsann var/är först med nya fräscha idéer. Ehm.. Nej. Den första brytfest jag vet om gick av stapeln runt 1990 eller något ditåt. Det är säkerligen inte den första, utan bara den jag råkade veta om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s