Jag är det minst viktiga i världen. Ändå är du här.

malcolm-x-if-youre-not-careful-the-newspapers-will-have-you-hating-the-people-who-are-being-oppressedSå herden ledde dig hit? Som på kommando ungefär. Som du blivit programmerad. Välkommen herr och fru NPC.

Det är märkligt med den tilltro ni visar inför mediernas påstådda oberoende och välvilja. Trots att ni ser siffrorna och ägarförhållandena tror ni att våra oligarker och mediemagnater söker att skapa välfärd och välstånd när de i själva verket söker att kontrollera och utöka sitt kapital, sitt inflytande och sin kontroll över det folk de stjäl från.

Okritiskt letar ni er in från Sydsvenskan för att klaga på ungdomar som i ett desperat försök att bryta sig loss från sin dystra framtid, sin uppgivenhet, sin frustration och sin ledsenhet över orättvisor, segregation och avhumanisering tagit ett snedsteg i sin försök att kanalisera sin önskan om ett annat samhälle. Ni reagerar inte på att media, dessa maktens lakejer, väljer de ord som väcker mest ilska, de överdrifter som skapar störst reaktioner, de vinklar och perspektiv som gynnar de maktbalansbevarande krafterna mest.

De senaste tio dagarna har ni i Sydsvenskan kunnat läsa 23 artiklar om festen och skadegörelsen på Stenkrossen. Det är – om jag räknar rätt – 13 stycken fler än ni under det senaste året kunnat läsa om TTIP, ”fri”handelsavtalet mellan EU och USA, som exempelvis ger företag rätten att stämma staten för utebliven profit.

De senaste tio dagarna har ni kunnat läsa tre artiklar där jag, en missanpassad nobody i ert samhälle, omnämnts i Sydsvenskan. Om nio dagar, när vår stadsminister, vår riksbankschef, vår utrikesminister och vår oligark träffar världseliten på Bilderberg-mötet i Köpenhamn, kommer ni med all sannolikhet inte att läsa mer än en.

Ni låter dem styra er frustration och er oro mot oss på den inflytelselösa, kapitalsvaga och inte sällan – som i det här fallet – dumdristiga samhällsbottnen. Men jag lovar er att vi inte är värst av allt som händer – att vi inte är ute efter att göra det sämre för dig, utan för den som lurar dig.

Vår fest i Stenkrossen gav dem tyvärr en utmärkt möjlighet att spela på stora trumman.

I torsdags blev jag intervjuad av Alf Sjögren på Sydsvenskan. Han var mycket aktiv i sina försök att manipulera fram svar som passade in i en mer eller mindre förutbestämd vinkel. När jag under intervjun nämnde att någon kastade en sten på ett fönster i början av promenaden brann det till i ögonen på honom. Han ville ha mer. Han ville ha bättre, smarrigare, snaskigare.

Alf var väldigt mån om att koppla samman brytfesten med vänsterrörelsen i övrigt. Mest sugen var han givetvis på att sätta dit Smålands nation, stadens socialistiska enklav. Men han ställde också den för mig helt överraskande frågan om de deltagande på festen var ”typiska fotbollssupportrar”. Idrotten är som bekant ett annat sammanhang där vanligt folk – och jag menar inte de trettio som slåss på krogen utanför arenan – kan uttrycka sig i offentligt. Sådana tillställningar och dess besökare måste omedelbums målas ut som samhällets fiender.

Vid ett tillfälle frågade han om några andra specifika organisationer. Allt åt alla kom på tal.
– De var inte ens på plats, sa jag. De gick ut på Facebook och förklarade tydligt att de inte hade med saken att göra.

Senare på kvällen samma dag håller Allt åt alla föredrag på Smålands kulturpolitiska vecka, ”Staden som arena för klasskonflikter”. Frågestunden efteråt domineras av en Sydsvenskan-journalist som trots svaret ”nej, vi var inte inblandade” frågar samma sak gång på gång. De vidriga asen vill misstänkliggöra oskyldiga människor utan att ha något som helst kött på benen utöver deras politiska läggning.

I dagens upplaga av maktens meddelande till massan kan ni läsa en intervju med mig. Den har ingressen
”Brytfest är ett steg på vägen mot revolution för den utomparlamentariska vänstern.
– Att slåss med poliser och förstöra byggnader är jag helt för, säger Simon Lerkot Berglind.”

Ni får försöka läsa artikeln med egna ögon, med ert fria intellekt – försök bortse från mig, försök bortse från Sydsvenskan. Men det är ett svar jag vet kommer att framstå som obegripligt för många av er.

”Hur får den lilla människan det bättre av att skattebetalarnas pengar går till förstörda byggnader?
– Det måste ses i ett långsiktigt perspektiv. På kort sikt är det kostsamt för samhället, men det är ändå inte så att skattepengarna fördelas förnuftigt.”

”Slöseri med skattebetalarnas pengar!”
Detta uttalas ofta när exempelvis radikaler trashat en lokal, när graffitifrågan kommer på tal eller när någon köpt för mycket toblerone. Detta uttalas aldrig när staten, landstingen och kommunerna hyr in externa företag och betalar hutlösa summor för diverse överflödiga aktiviteter som i profitmaximeringens namn genomförs slarvigt och ironiskt nog underfinansierat; se vårt eget badhus för ett utmärkt exempel.

Anyway.

Det är dags att gå vidare nu, peeps. Stenkrossen är ingen händelse som är av betydelse för vår samtid eller framtid. Det finns viktigare saker att diskutera och reagera emot. Att ni nu strömmar hit är ett tecken på att ni prioriterar vad ni blir åtsagda att prioritera snarare än det som har en verklig mening.

Egentligen förstår du det själv. Jag är det minst viktiga i världen, ändå är du här.

Försök bryta er ur den kontrollen. Världen är så mycket större än du tror.

Med allmän reservation för att klockan är kvart över mitt i natten.

Annonser

12 kommentarer

Filed under Krönikor, Mitt Lund

12 responses to “Jag är det minst viktiga i världen. Ändå är du här.

 1. Lerkot

  Inför åsiktsstormen:
  Jag känner att det är otrevligt och inte särskilt konstruktivt i många fall men de enstaka kommentarer som får en att tänka till och se saker ur ett annat perspektiv är värt all skit. Jag känner mig inte särskilt hotad, innerst inne vet folk oftast bättre än att bruka våld mot varandra. Jag förstår att folk känner sig nödgade att uttrycka sig kraftfullt eftersom att många människor inte lyssnar på andra. Det är trist. Men jag försöker bemöta det mesta så att folk förstår att det lönar sig att vara konstruktiva. Det måste finnas dialog mellan skribent och läsare och det är upp till båda att se till så att det funkar.

  • Daniel

   Läste precis artikeln om dig i Sydsvenskan och vore tacksam om du kan förtydliga några saker för mig. Du säger att du ville se en ”jämnare fördelning av makt och resurser”, Det tror jag nog att en majoritet av befolkningen vill, men kan du förklara det lite mer ingående annars riskerar det att bli en floskel som bara vandrar runt. Du säger även i artikeln att du kämpar för den lilla människan. Jag undrar vad som kvalificera dig/er,mer än andra, att föra den ”lilla” människans talan?. Anser ni att ni tar hänsyn till den lilla människan och känner ni att ni har hennes stöd genom dessa aktioner? Du säger även att skattepengar inte fördelas förnuftigt. Kan du kortfattat, men genomtänkt, förklara hur de allmänna skattemedlen ska fördelas för att uppnå fullständig jämlikhet?

   • Lerkot

    ”Läste precis artikeln om dig i Sydsvenskan och vore tacksam om du kan förtydliga några saker för mig. Du säger att du ville se en “jämnare fördelning av makt och resurser”, Det tror jag nog att en majoritet av befolkningen vill, men kan du förklara det lite mer ingående annars riskerar det att bli en floskel som bara vandrar runt.”<
    Det kan förklaras hur ingående som helst, vilket det också har – sekel ut och sekel in. Det är en global fråga där vår "rätt till överflöd" måste vägas mot "vårt ansvar för de som ingenting har". Alla våra resurser bör ägas gemensamt, åtminstone så långt det är möjligt. 70-talets förslag med löntagarfonderna var ett ganska bra exempel på ett reformförslag i en klok riktning, men privatiseringarna och även utförsäljningarna av svenska företag sedan krisen 1973 har dramatiskt ändrat förutsättningarna för vilket inflytande nationella politiska reformer skulle kunna ha. Därav behovet av revolution.

    För den som inte tror att revolutionen är vägen framåt rekommenderar jag dock att väcka uppmärksamhet kring det svenska oligarkväldet EQT/Investor och deras kapacitet att kontrollera kapital och samhällsutveckling. Det vore en bra början att rikta kritik mot den tumören.

    "Du säger även i artikeln att du kämpar för den lilla människan. Jag undrar vad som kvalificera dig/er,mer än andra, att föra den “lilla” människans talan?"

    Det som kvalificerar mig att föra den lilla människans talan är min vilja att göra det. Men folk måste naturligtvis inse att all perception är subjektiv och att metoderna jag använder och att samhället jag eftersträvar inte önskas från alla perspektiv. Först och främst för jag alltså min egen talan, ett slags självförsvar, men jag gör det utefter min övertygelse att det skulle gynna många av de som missgynnats för att de saknar förmåga i det socialdarwinistiska utslagningssystemet och istället har begagnats med i vår tid icke önskvärda egenskaper så som empati och integritet.

    "Anser ni att ni tar hänsyn till den lilla människan och känner ni att ni har hennes stöd genom dessa aktioner?"

    Ibland, ibland inte. Brytfesten på Stenkrossen? Nej.

    "Du säger även att skattepengar inte fördelas förnuftigt. Kan du kortfattat, men genomtänkt, förklara hur de allmänna skattemedlen ska fördelas för att uppnå fullständig jämlikhet?"

    För det första: fullständig jämlikhet är svårt att uppnå och antagligen inte ens önskvärt; borgarnas gamla skönsång om att "det ska löna sig att arbeta" är faktiskt inte helt fel i det avseendet att de som bär samhället, d.v.s. exempelvis sjuksköterskor, lärare och dylikt, måste privilegieras för sina insatser.

    Vad gäller skattemedlen (i det hypotetiska gladreformsamhället) kan t.ex. stat, landsting och kommuner skapa eller stödja allmännyttiga företag istället för att outsourca till vinstdrivande sådana; på så vis hamnar inte delar av skattepengarna i profithögen samtidigt som man slipper vinstmaximerande åtgärder så som att minimera antalet anställda.

    En annan sak man kan göra är naturligtvis att sluta låna pengar av banker för att genomföra reformer som ökar bankernas ägande och inflytande för att sedan betala lånet plus ränta till dessa, eller att pumpa in "stödpengar" i de företag där ministrar, *host* Tobias Billström *host*, har intressen…

 2. Social konstruktion

  Antagligen har du växt upp med dina föräldrar som rimligen har försökt att ge dig en god uppfostran som skall hjälpa dig senare i livet. Det kanske känns alltför personligt men undrar vad de tycker om de aktiviteter du ägnar dig åt p g a dina politiska ställningstaganden?
  Undrar även om du tillerkänner politiska motståndare rätten att bryta mot lag och ordning i en kamp mot dig och dina meningsfränder?

 3. Daniel

  Tack för dina svar, men jag måste tyvärr säga att du verkligen ser världen med enkelslipade glasögon och har ett ostrukturerat sätt att argumentera. Att kunna argumentera med ett helhetsperspektiv och nyanser visar att man är insatt och kunnig, inte ord som socialdarwinism. Jag är alltid skeptiskt inställd till människor som anser att de vet hur saker och ting förhåller sig och att vanliga människor ”inte fattar” eller är ”vilseledda”. Släpp konspirationsteorierna, res ut i världen, lär dig andra kulturer, prata med folk som inte har samma åsikter som du, det kommer att berika ditt liv. Det är bra att du engagerar dig men gör det på ett vettigt och sansat sätt, då kommer du att uppnå mer. Och framför allt släpp våldsromantiken!.

 4. Så, du är nöjd med att utnyttja att människor bryr sig? För då får du fler besökare – som du helt övertydligt är mycket nöjd med, samt kan ta det som intäkt för att fortsätta på samma sätt.
  Och om de inte brydde sig – då skulle det också tas som ett argument att fortsätta på samma sätt.
  Så i vilket möjligt fall som helst så vill du/ni förstöra. Ni ingår i den klick av knogsläpande, dreglande pack där t.ex. även yttersta högern ingår, en klick av narcissistiska arslen, som helt självpåtaget ska försvara ”stammen” mot påhittade fiender och för det förväntar sig hjältegloria, upphöjelse och folkets jubel. För ni vet ju att ni har så rätt.
  Men eftersom det är lite ont om fiender, så hittas det på yttre fiender; de kläs i lite olika utseenden och resonemang beroende på vilken subgrupp av det här packet det rör sig om, yttersta högern kör som känt är med alla som inte har vitt skinn är fienden, subgruppen som Simon tillhör har sina förvirrade resonemang som inte får sägas emot. Och precis på samma sätt som att det inte räcker med att ha vitt skinn för att vara godkänd av yttersta högern, så finns det inget som räcker för att bli godkänd av Simon och det anhang han tillhör.
  (Anm: Simon skriver att han inte tillhör något – fel.)
  En annan sak som alltid präglar de här stök- och gnällgrupperna är att det alltid finns en föreställning, både på grupp- och individnivå, om att vara på den vinnande sidan efter den brytpunkt som sägs eftersträvas; Simon kallar denna brytpunkt för ”revolution”, yttersta högern har något förvirrat om ett nytt rike e.d., det låter som sagt lite olika beroende på var man lyssnar men innebörden är alltid densamma. Gäsp.
  Föreställningen stannar såklart inte heller vid att vara på den vinnande sidan, naturligtvis så kommer man att tillhöra den översta makteliten i den nya ordningen – man har ju räddat ”stammen” och det måste man ju ha cred för.
  Tilläggas bör ju också att i de här konstellationerna så är det aldrig någon som vet vad alla ska göra när de väl då har vunnit; yttersta högern verkar vilja att alla ska gå runt och? Vad? Vara svenska och ? Vet inte. Samma sak med de här jepparna.

  Om man istället ser till hur det förmodligen skulle se ut i verkligheten, i ett totalt sammanfallande samhälle där allting helt okontrollerat slutar fungera, d.v.s. det som verkar eftersträvas, så är det många av de här individerna som skulle vara bland de första att hittas upphängda i hälarna och ihjälslagna, eller motsvarande. Det är inte menat som en metafor, det är menat rent bokstavligt och obehagligt.
  Antingen p.g.a. att ”den lilla människan” som Simon talar om, är *jävligt* många fler och då alla spärrar släppt helt enkelt satt stopp, eller minst lika troligt, att subgruppen splittrats i ännu mindre grupper där då tidigare vänner övergått till att bli fiender.

  Som tur är så är man född i tid och rum så att det kommer aldrig att inträffa här under ens livstid. Det borde Simon visa lite respekt och kanske glädje för.

  Tar den vanliga frågeställningen, som aldrig någonsin kommer att kunna besvaras av de här grupperna som jag inledningsvis rättvist benämnde som knogsläpande, dreglande pack:
  -Deras existens vilar på, och endast på, demokratins ordning – på vad sätt ger det rättigheten att förstöra för alla andra som uppskattar den ordningen?

  Så, Simon-ponken: Lägg ner, ni kommer inte att lyckas, ni är oönskade, det enda ni åstadkommer är en massa skit för andra runt er som alls inte vill ha er som ”försvarare”.

 5. Wiggen

  Läste artikeln på Sydsvenskan.
  Har en fråga om ditt svar på deras fråga 2:
  2. Varför tycker ni att ni har rätt att hålla fester i lokaler som ni inte har tillträde till egentligen?

  ”För att ingen ska bestämma vad vi har tillträde till. Allt ska tillhöra alla är den goda tanke som manifesterades dåligt i fredags.”

  Så med andra ord så kan jag komma och slå sönder din lägenhet på XXXXXgränden i Lund? Eftersom den tillhör mig/alla. Eller det kanske inte gäller ditt och andras hem? Finns det regler för vilka lokaler/utrymmen som inte tillhör alla? Jag kan nog aldrig bli en riktig revolutionär. Tycker om mina saker och vill inte att andra ska ta de från mig 🙂

 6. Daniel

  Vad är en stadsminister? Minister över staden Lund? Medelklassungar som du borde väl kunna förklara detta för en enkel arbetare.

 7. Ingenjören

  Problemet med Brytfesten etc, är att de är motsatsen till direkt aktion. Direkt aktion handlar om att med en direkt handling åtgärda problemen man ser i samhället. Att förstöra ett kulturhus är inte direkt aktion, att organisera ett skulle vara det. Poängen med direkt aktion är att antingen direkt lösa problemen eller att få folk att få upp ögonen för hur vi blir lurade.

  Jag har svårt att se att brytfesten var ämnad för något annat än just att göra motsatsen, dvs, att skapa nya problem och att stänga folks ögon för att vi blir lurade. Jag har svårt att se det som något annat än att ni är nyttiga idioter för åsiktshegemonin.

 8. Magnus Redin

  Kristallnatten var en brytfest där människor njöt av att tillsammans ge sig på dem som de såg som fienden. Ni leker med en farlig eld.

  Andras ondska och konspirationer gjorde inte brytfesten bättre och brytfest är en ondska som är påtaglig i vardagen och lätt att förstå medan orättfördiga handelsavtal är abstrakta och svåra att förstå. De som smyger med dumheter är nog tacksamma över de som hellre ordnar brytfester än utbildningar i ekonomi och ideologi.

 9. Milla

  ”Världen är så mycket större än du tror.”
  Själv har jag bott i flera städer i landet, längst i Stockholm, nu har jag efter tjugo år återvänt till Lund. Och jag ser den lilla, trygga staden. Som jag misstänker att du alltid bott i, eller?
  Här en liten film om en människa med en helt annan ideologi än din, men med exakt samma psykologiska mekanismer i rörelse:

 10. Johan

  Hej!

  Jag ville bara tacka för att du och dina likasinnade tänker åt mig. Det är jättejobbigt tycker jag, så det är jätteskönt att ni berättar vad som är rätt och fel och försöker ordna så att det blir precis så. Jag har två dagis på mindre än 2 kilometers avstånd, jag ska försöka få tid att sabba båda imorgon för att hjälpa er i kampen. Dock jobbar jag rätt mycket för att få det att gå runt så jag lovar inget. Fan, det blir kämpigt sen när jag inte har något dagis att lämna ungarna på, men det får gå ändå! Det är inte lätt att vara arbetare när revolutionen går igång, men det får man ta. Tror jag. Det måste vara så, du har ju lovat att du kämpar för den lilla männsikan, och sån är jag! Hrmm, nu ser jag att det ska vara någon tillställning för barn på biblioteket här i närheten idag, det kan ju inte vara bra… Partytime!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s