Fjärrvärmeolyckan inte oväntad

Även där decimeterhögt skållhet vatten inte täckte marken förångades sikten

Även där decimeterhögt skållhet vatten inte täckte marken förångades sikten

Före detta Lunds Energi, numera Kraftringen, är inget okomplicerat företag ur allmännyttans perspektiv. Det har framkommit flera gånger, både här och här.

Spekulationerna om vad som hänt igår är många.

Jag själv kan undra om det möjligen är så att kommunen under decennier av ”rationalisering” och ”effektivisering av verksamheten” förlagt underhållsarbete på entreprenad hos ett företag som i sin tur förlagt arbetet på tre lågavlönade självupplärda polacker som bussas in vid behov. Med tanke på hur kommun, stat och kapital sköter sina affärer känns det inte direkt otänkbart att dåligt reglerat, eftersatt eller slarvigt markarbete ligger bakom läckan. I kombination med tung trafikbelastning längs med Sankt Laurentiigatan, där läckan uppstod, känns händelsen som en briserande tidsinställd bomb snarare än ett oväntat haveri.

Det är ju varken första eller sista gången läckor inträffar i Lund, denna stad som alltså ska bedriva atomanläggning ett par hundra meter från bostadsbebyggelse. En atomanläggning som dessutom hyllats för att omvandla spillvärme till fjärrvärme. Betryggande.

Fjärrvärmeläcka vid Gyllenkroks allé 2010. Den gröna färgen används för att spåra just läckor.

Fjärrvärmeläcka vid Gyllenkroks allé 2010. Den gröna färgen används för att spåra just läckor.

I en Sydsvenskan-intervju med Ulrika Jardfelt, vd på branschorganisationen Svensk Fjärrvärme, hävdar hon att den här sortens läckor är väldigt ovanliga. Ändå hände en stor läcka senast sommaren 2010 då Gyllenkroks allé fylldes med skållhet vatten. Den gången tilläts vattnet rinna i mer än en timme medan byråkratins ansvarsdelegeringsmekanismer tuggade på i sävlig takt.

Lund har regionens högsta fjärrvärmepriser. Före detta Lunds Energi, numera Kraftringen, ägnar sig sedan många år åt en otroligt expansiv verksamhet som till och från inte alldeles uppenbart skett i allmännyttans riktning. Nu bör frågan väckas om Kraftringen bör tvingas till att prioritera ett väl underhållet, säkert fjärrvärmesystem eller om man ska mångla energi till varje pris.

De senaste sju åren har varenda en – säg till om jag har fel – av LKF:s hyreshöjningar (som varit väl tilltagna) motiverats med ökade fjärrvärmekostnaderna. Men pengarna tycks användas för spekulation, spektakulära ingenjörsprojekt och korporativ expansion snarare än omhändertagande och underhåll av vad som redan finns.

Lund har ett gediget fjärrvärmenätverk.

Lund har ett gediget fjärrvärmenätverk.

Problemen är symtomatiska för samhället som helhet: snarare än att ta hand om sjukhus, järnvägar, vägar, infrastruktur så som vår åldrande underjord, så investeras massiva summor i nya projekt som oftare gagnar utföraren än folket som uppmålas som de stora vinnarna.

Konsekvenserna av vad som i alla avseenden är en förruttnelseprocess inifrån och ut kan vi, tills en teknisk undersökning säger annorlunda, sägas ha sett konsekvenserna av igår.

Vad gäller bussolyckan och dödsfallet är det svårare att förstå exakt vad som har hänt. Uppdagas det att inte tekniska eller andra slumpens nycker var problemen som föranledde dödsfallet måste givetvis busschaufförernas stressituation – med bland annat konstant GPS-övervakning – ses över.

Tragisk händelse, oavsett.Kategorier:Händelser, Krönikor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: