Lunds ballerinor

Hygien- och renlighetsknarkarna där ute: titta bort.

Lund har länge varit en bra graffitistad av samma anledningar som det varit en bra stad för subkulturer generellt. Befolkningen är ung, nyfiken, fylld av idéer och uttryck. Samtidigt är staden för många unga död och svårgenomtränglig, med få ickeuniversitetsbundna mötesplatser och kulturverkstäder. Alternativet är alltid att ta gatan i besittning.

Säga vad man vill om att det står ”Wick” klottrat över halva fastighetsbeståndet. De unga konstnärer som uttrycker sig genom typografi har få möjligheter till gehör i Times New Roman-samhället.

Rimligtvis borde alla emellertid kunna uppskatta ballerinorna som prydde staden för ett tiotal år sedan.

När Sydsvenskan 2006 uppmärksammade den anonyme konstnären – Herr Ballerina – förkunnade han att han inte pallade ta diskussionen kring sina verk. Han gav blanka fan i om dem var kvinnoförnedrande eller förhärligande, om det var konst eller skräp, om det var Bill eller Bull. Han ville bara leka lite. Roa sig. Roa oss. Skapa.

Personligen trodde jag att hela ballerinaepoken gått förlorad, men så hittade jag en fotolog, kapade ett knippe bilder och nu finns de här för er beskådan.

Om upphovsmannen lägger notis om saken får du gärna höra av dig så att vi kan gagga lite över mailapparaturen.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Uncategorized

2 responses to “Lunds ballerinor

  1. För många år sedan fanns det schablonmålade tjurar lite varstans, resp.ordet ”Välfärd” bl.a. på väggen bakom konsthallens sittbänk. Jag minns även att man på sjuttiotalet i Nygatan, ungefär där den möter Svanegatan, kunde läsa orden ”Rax” resp. ”Keso” i gatunivå. Det kan man inte längre.

  2. Pingback: GRAFFITI I LUND. | Konst & Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s