Vargen kommer!

645@70Universitetet väljer i dag att hålla stängt på grund av ett anonymt, förtäckt hot publicerat via appen Jodel.

Man kan givetvis hävda att det är ett korrekt beslut. Att säkerheten måste ställas över allt annat.

Vargen kanske kommer.

Vetenskapen och den akademiska världen har ofta gjort mig besviken. Någonstans har jag ändå trott eller kanske hoppats att en av faktorerna som faktiskt gör den existensberättigad är mätandet av sannolikhet. Den som kan hur internet ser ut, hur människor fungerar och hur samhället är konstruerat borde i ett sådant här fall komma fram till att det är 99,99% sannolikhet att Jodel-meddelandet är ett förvuxet pojkstreck. Att inte ett jota faktiskt hade hänt om alla gick till sina utbildningar och arbeten som vilken dag som helst.

Det går faktiskt till och med att argumentera för att den ganska ogrundade rädslan i sig kan skada människor och samhälle mer än om man faktiskt låtsats som ingenting och bara låtit dagarna förflyta.

En dag kanske samhället kollapsar. En dag kanske bomberna faller från himlen. Flygplanen flyger in i skyskraporna. Svälten tilltar. En galning härjar på torget. En dag kanske en domedagsprofetia eller en annan går i uppfyllelse: det är till och med sannolikt att så en dag händer.

Hur ska man förhålla sig till problemet? Ikläda sig skumgummidräkt, foliehjälm och reflexväst och gömma sig i skyddsrummen under dygnets alla timmar eller acceptera att det finns en minimal risk att allting faktiskt går åt helvete just denna dag och ändå försöka leva ett normalt och lyckligt liv?

Enda garantin för att undvika skolmassaker på universitetet är att stänga det permanent

Enda garantin för att undvika skolmassaker på universitetet är att stänga det permanent

Jag röstar på det senare.

Faktum är ju att den här hypotetiske Columbine-Jack the Ripper-Osama bin Laden-Adolf Hitler-karaktären bara skjuter upp sin måndagsmassaker till tisdag. Eller onsdag. Eller november. Eller 2016. Hur ska man lösa det problemet? Ska man kanske stänga universitet permanent?

Sätt upp lappar på alla universitetsinstitutioner vettja. ”Med anledning av att någonting kanske någon gång kommer att hända har vi permanent valt att upphöra med verksamheten. Gå och gör nåt annat.”

Den hysteriska överreaktionen kommer att skada mer än vad den inger trygghet. Under överskådlig framtid kommer människor att titta snett på varandra, kasta korstecken och vitlök på kvarglömda ryggsäckar och hitta hemliga budskap där det inte finns några. ”Det är naturligt att någon gång dö”, säger biologen och kamrat Olle kan inte somna på hela natten. ”Vårt samhälle är svårt och destruktivt till den milda grad att det går åt helvete”, säger sociologen och stackars Lisa nojar över att budbäraren kommer förverkliga profetian. ”Tillväxt är min mamma och pappa”, säger ekonomen och von Schnabelcrantz hyr in Securitas för att försäkra sig om att frustrationen över det uteblivna guldgenererandet inte leder till dödsmegamassakern 2kx.

Såvida det inte finns tydliga, för allmänheten okända, incitament att tro att detta hot är mer sannolikt än det tycks vara är stängningen ett grovt felbeslut vars mest sannolika konsekvens är att den här sortens anonyma utrop i cybervärlden blir ett vanligt återkommande fenomen. Frågan är hur man ska hantera ”vargen kommer”-resonemanget framöver när man nu satt ribban på en orimligt låg nivå.

Kanske får man ha beväpnade vakter i entrén, stålbågar på bottenplan och kameror i varje hörn. Det tycks ju vara den gängse uppfattningen om hur man skapar trygghet i vår svåra värld. Och för att ikläda mig skräckpropagandistrollen: nog fan vore det att låta den hårigaste, blodtörstigaste ulvarna av dem alla att vakta fåren.Kategorier:Artiklar, Krönikor

3 svar

  1. Bra ”träffat” som (nästan) alltid! 🙂

  2. I USA är det ofantligt mycket större risk att bli skjuten av polisen än att bli utsatt för terrorattentat. Så blir det nog här också.

  3. Hur många av dessa terrordåd som skakat oss haft en viss digital signatur som givits innan dådet? Hur många av dessa terrordåd bygger du din inställning på? Om du själv stått för säkerheten för en viss samhällsfunktion, hur hade du då reagerat inför en dylik digital information? Hade din reaktion varit annorlunda om du varit rektor för Kronan i Trollhättan eller Universitetet i Lund? Om du varit rektor för Kronan och fått en dylik information som kommit till Lunds Universitet, hade du då framfört samma resonemang som ovan?

    Naturligtvis inte. För du har ingen position med säkerhetsansvar. Du har endast en roll som totalt ansvarslös bloggare. Därför är ditt resonemang grundlöst.

    Det som dock är intressant i denna utveckling är att den verklige vargen är förvissad om att varje dåd som utförs skapar mångdubbelt fler spökvargar. Endast ett par terrordåd räcker för att ett öppet samhälle självmant växer in i en krigssituation där varje bild, varje ord, varje stund inramas av självcensur. Och vi märker det knappast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: