Kameraövervakningen på Vårfru, Dick & Snowden

DSCN0048

Vårfruskolan ska orwelliseras

Efter två rån på Råbygatan, intill Vårfruskolan, har nu kommunen för avsikt att sätta upp värmekameror på skolgården, vilka ska larma om folk rör sig där nattetid.

Det är vansinne. Det är det mest förväntade och dystopiska vansinnet i historien: allt detta jävla tjafs om frihet och trygghet som legitimerar den dygnet runt-övervakning som ingen levande människa kan känna sig fri eller trygg i.

Vårfruskolan har sina incidenter om natten, visst. Men det är också ett smultronställe.

När jag var ung och äventyrlig satt jag uppe i lektornet och rökte hasch så att fnittret ekade över skolan. Otaliga gånger har jag tömt blåsan i buskagen mot Bankgatan. Jag har spelat fotboll på grusplanen, gungat på gungorna heta sommarnätter med söta töser och tjötat med den nya generationens haschrökare, häxdrycksblandare och fnittrande tonåringar.

Inte en enda gång har jag tänkt: ”fan, Securitas borde komma hit och reda upp eländet”. Man måste få busa, hänga, umgås och begå ungdomssynder någonstans och var är egentligen bättre än en skolgård?

Att frånta människor möjligheten att under oövervakade former mötas fritt och spontant leder till att människor drar sig från att träffa varandra alls. Förhatliga koncept som Internet och mobiltelefoner har redan inskränkt möjligheterna till möten utanför den egna identiteten; konsekvensen syns redan i form av kampen mellan raser, kön och klasser.

Om inte en finnig ungsvenne får chansen att klottra lite tags med en random tonårsblatte, om inte tösabitarna och pojkspolingarna får smyghångla på bänkarna och om inte villakidsen får röka holk med KG-människorna i lektornet, hur fan ska de då någonsin bli införstådda i att vi är alla människor och faktiskt har rätt få skäl att hata och slåss mot varandra?

***

Återkommande figur i rampljuset

Återkommande figur i rampljuset

Man ska akta sig för att döma folk utifrån mediaskriverier men av allt att döma är Dick Harrison en man som lever upp till sitt namn.

Är han en bra historiker? Nä. Hans uppfattningar ligger så nära det ”officiella” narrativet att man inte kan ta det på allvar. Vinnarna skriver världshistorien, alltså är den falsk för förloraren.

Är han en bra människa? Mja. 2004 knullade han en doktorand och när hon lämnade honom därhän (kanske levde han ändå inte upp till sitt namn) hittade han ett dussin sätt att kalla henne för hora utan att ens insinuera vilken bitter gammal torsk det gjorde honom till.

Universitetsledningen var mild – kanske gav han var och en en redig avsugning i utbyte mot att få stanna – och varnade honom bara.

Senaste skandalen handlar om att Harrison är en grinig, lögnaktig gubbvarelse oförmögen att stå för sina handlingar. En student klagade på Harrisons hotfulla ton varpå denne tände till på alla cylindrar, skrev debattinlägg (som han enligt uppgift ”förbjöds” att publicera) och skällde ut kursdeltagarna. Detta trots att studierektor Marie Lindstedt behandlat honom som ett barn i begrepp att få sitt lördagsgodis indraget. Till Sydsvenskan sa hon:

– Jag skrev ett mycket milt mejl för jag vet att han lätt blir i affekt. Och då blev han väldigt upprörd över detta. Han svarade att han hade för avsikt att säga till klassen nästa dag. Sedan kom han hit innan han gick till föreläsningen, och då hade vi vårt samtal. Jag sade till honom: ”Gör det inte Dick, låt bli.” Men det gällde att han tänkte gå och skälla ut studenterna, för det tyckte jag var upprörande. Jag sade: ”Släpp det här, håll din lektion som vanligt.” Och det tog han ingen notis om.
Om man har sådana brister i hur man hanterar kritik och studenter som inte enkom sitter tyst och dyrkar den store professorn så är man heller inte lämpad att jobba på ett universitet. Dels gör det knappast gott för studenterna och dels är lyhördhet gentemot kritik en förutsättning för att kunna ta till sig information och forskning.

Nu har hela bajskalaset gått till JO: Harrison anklagar studierektor Lindstedt för att ha förvägrat honom att publicera ett debattinlägg om studentens klagomål gentemot hans hotfulla ton. Lindstedt i sin tur säger att hon avrått honom, inte tvingat honom. Någon random göteborgare har anmält henne till JO. Harrison vidhåller att han är en perfekt, felfri människa och att alla andra ljuger, försöker trycka ner honom eller ”ärekränker” gubbvarelsen ifråga.

Oavsett vad som är sant eller falskt kan vi åtminstone konstatera att som åskådare av detta spektakel kan man bara glädjas åt att vår universitet förädlats med denna akademivärldens motsvarighet till Blondinbella (gubben är ju överallt).

***

Snowden cammade på Studentafton

Snowden cammade på Studentafton

Kul med Snowden på Studentafton, antar jag.

Jag är lite tudelad i ämnet: å ena sidan, visst, förbannat strongt att läcka uppgifterna om övervakningssamhället (inte för att det fått någon effekt, vi ska ju fortfarande kameraövervaka kids om natten), men samtidigt är det lite som med Assange:

a) Vi har fått lära oss att om man motsätter sig överheten får man antingen bo i någon rysk utmark resten av livet eller också stänga in sig på någon sydamerikansk ambassad någonstans. Jag vet inte om det är en hälsosam lärdom ur ett kurageperspektiv.

b) Allt dessa människor informerar oss om leder till noll och nada. Det är inte som att massövervakningstrenden minskat efter Snowdens uttalanden eftersom att de godtrogna ”rent mjöl i påsen”-idioterna alltjämt förhärskar debatten och trots Assanges Wikileaks-avslöjanden om missförhållanden i storpolitiken fortsätter vi snällt vår blinda tilltro till densamma.

Effekten av hanteringen av dessa män är således att dels vet vi att det går åt helvete om vi sätter oss emot och dels blir vi lurade in i benmärgen att ”allt skandalöst och felaktigt kommer i sinom tid till ytan”, när liken i övervakningssamhällets och storpolitikens garderober vittnar om att det alltid kommer att finnas sådant allmänheten inte får någon vetskap om.

Men det är klart. Hellre Snowden än typ Carl Bildt eller Stefan Löfven.Kategorier:Artiklar, Krönikor

1 svar

  1. Roligt att du börjat blogga igen, soft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: