Skicka Katedralskolans kränkta elever och ledning till Gulag

Jag flyttar snart till Skåne igen och återupplivar härmed bloggen. Hej!

Katedralskolans skolgård innan det ihjälpissade trädet togs bort

Rubriken till detta inlägg är det så kallat ”skämt”. Det kanske inte är roligt, det kanske gör någon ledsen eller förbannad, men det är intentionen som avgör om någonting är ett skämt eller inte.

Fram tills för några år sedan förstod en majoritet skillnaden mellan humor och allvar.

Det gick att skämta om etnicitet, kön, politik, klass, sexualitet, och skratten kom från såväl de som var föremål för skämten som alla andra. Knappt tjugo år efter Andra världskrigets slut skrev och regisserade den judiske komikern ”Det våras för Hitler”, där han själv spelade Hitler. På 90-talet var ”Sunes sommar” en succé på bio, i vilken ett gäng svarta amerikanska basketspelare försöker få Peter Habers rollkaraktär att kalla chokladboll för negerboll.

Inget av detta sågs som upprörande eller kränkande.

I dag har saker förändrats. Intentionen spelar ingen roll. Om någon är kränkt så spelar kontexten tydligen ingen roll. Och någon är alltid kränkt, för kränkningar genererar vad som är tidevarvets tyngsta drog: uppmärksamhet.

Sedan sociala medier blev populära i slutet av 00-talet drivs människor av en omättlig hunger efter uppmärksamhet. De drivs också efter en omättlig hunger av att göra rätt för sig en svår värld. Politiken och samhället är komplicerat och ingen vill ödsla tid på nyanser. Människor är antingen hjältar eller demagoger. Koncept är onda eller goda.

En historielärare på Katedralskolan är den senaste i raden av välvilliga och skojfriska människor att falla offer för en generation unga människor som är uppvuxna med ett ständigt begär av uppmärksamhet och av att ses som moralens väktare. Många av dem har aldrig tänkt en självständig tanke. Varje tom minut måste nämligen fyllas av det digitala flödet. En tanke gills inte om den inte bekräftats av någon annan. Det är en ständigt växande och fördummande ekokammare.

Kidsen är mentalt och intelligensmässigt inkapabla att hantera att världen inte alltid är svart eller vit. På ren svenska är de helt jävla dumma i huvudet. Och på sikt har detta värre konsekvenser än att en lärare eller några bångstyriga elever på Katedralskolan inte kan dra ett skämt om Hitler eller Gulag.

För att stoppa denna framväxande dumhet måste vuxna människor sätta ner foten och säga ”din lärare skojade bara” istället för att säga ”naw stackars liten, allt du säger är rimligt”. Katedralskolans ledning har trots fackets påtryckningar vägrat att låta honom återgå till sin tjänst. Rektor
Ingagill Fritzon och biträdande rektor Peter Pripp är för fega för att gå emot drevet, och låter ett skämt som någon snöflinga kränkts av beröva övriga elever från en omvittnat kompetent och omtyckt lärare.

Det måste finnas rum för humor, även mörk eller plump sådan, på en skola.

Du som läsare minns säkert åtminstone delar av din skoltid: visst var det väl så att en glad, engagerad, skojfrisk men kanske inte alltid helt politiskt korrekt lärare var fan så mycket mer engagerande än den där faktarabblande surmulen som du visste innerst inne längtade tillbaka till barnagans tid?

Låt oss slita oss loss från kränkthetens bojor. Låt oss dra de hemska skämt en hemsk värld förtjänar. Och skicka rektorerna och kidsen till Gulag, där de på nära håll kan studera den i deras ögon ickeexisterande skillnaden mellan humor och allvar.Kategorier:Artiklar, Krönikor

4 svar

  1. När kommer del 2 folkets park?.
    Kul att du bloggar igen om Lund
    Mvh
    Bengt Arvidsson

  2. Ditt återupplivande av bloggen kan vara det bästa som har hänt under hela det här skitåret. Nu kan det iallafall avslutas med lite hopp inför framtiden!

  3. Kom för att läsa din åsikt om spårvagnen. Kul att du kommer tillbaka till Skåne igen och att du återupplivar bloggen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: