Vad rivs om kvarteret Galten byggs?

I Lund är innergårdar omtalade men inte omvittnade. Trots att man från kommunalt håll i många decennier talat om att såväl behålla som åtkomliggöra stadens innergårdar har man konstant agerat i motsatt riktning, och gårdarna antingen ”förtätats”, byggts bort eller stängts igen för att ”öka tryggheten” (eftersom att året är 1972 och gårdarna skulle fyllas av limboffare, alkoholiserade fabriksarbetare och Jonny och Conny om vi inte låser in och isolerar oss).

Rivningshotat gårdshus i Galtens norra del. Byggt 1813.Just nu smider kommunen och byggherrarna planer för kvarter Galten, ett område jag kommer gå närmare in på i ett senare inlägg. För den som inte har full koll på kvarters- och fastighetsbeteckningar så är Galten området söder om Mårtenstorget, snyggt inramat genom Råbygatan i öst, Bankgatan i väst och Lilla Tvärgatan i söder. Namnet till trots finns ingen koppling till grisar, utan snarare något mycket svinigare – en dansk vid namn Peder Galt.

I samband med att kommunen basunerade ut sina planer reagerade många häftigt på det vedervärdiga höghus som någon dum jävel i vanlig ordning stoppat in i en annars höjd- och idémässigt ganska sund och modest plan.
Vad som ska byggas och bevaras får man ge dem att de är ganska tydliga med. Vad som ska rivas får man lista ut för egen maskin – måhända är upplägget sä för att undkomma invändningar.

I och med det nya kvarteret småningom ska byggas ryker nämligen ännu en av vad som utan överdrift börjar bli ett försvinnande litet antal välbevarade lundensiska gårdsmiljöer.

Rivningshotat gårdshus nr 2. Till vänster i bild utedass, huruvida dessa är i funktion eller inte framgår ej

Det är svårt att hitta en enda samtida planbeskrivning där man inte offrar en gårdsmiljö för en handfull lägenheter. I den senaste översiktsplanen från 2018, strax innan stycket om att man ska ge fan i att bygga höghus i stadskärnan, står det ”gårdsmiljöerna ska värnas och fler gårdsöverbyggnader bör ej genomföras”. Men precis som man gladeligen offrade två välbevarande innergårdar på Östertull bara månader efter översiktsplanen ”Värna och vinna staden”, är man nu redo att gladeligen offra ytterligare sådana miljöer.

Det är alldeles uppenbart att tjänstemän och politiker i Lund är helt ointresserade av att åtfölja de råd man strösslat miljoner på att framställa. Man kan undra varför det ens talas flitigt om att bevara och värna när det uppenbarligen är av någon större vikt – hellre då uppriktigt och ärligt förklara att hela jävla innerstaden är ett frustrerande hinder för högtflygande planer om att tillgodose bygg- och fastighetsoligopolets giriga ambitioner.

Har jag någonsin satt en fot på denna gård? Inte vad jag kan minnas. Den kan skymtas bakom buskagen på Bankgatan och troligtvis kan man ta sig dit genom något av husen vid Mårtenstorget. Men det är liksom inte poängen.
De gånger man faktiskt bemödar sig att söka upp dessa miljöer, så som vissa gör och som jag då och då också gör, häpnas man.

Dessa gårdsmiljöer utgör heterotopier i staden – de bryter av mot alldaglighetens axelryckningar och föder tankar och intryck. ”Hur roliga fester kan man ha på en sådan här tjusig gård?”, ”vad har hänt här genom åren?”, ”hurdant var livet förr kontra idag?”. Det är miljöer som sätter fart på fantasin och tankeverksamheten. Jag kräver inte dessa upplevelser på daglig basis, men jag kräver rätten till dem. Staden måste ibland få tillåtas vara någonting annat än en tråkig kuliss.

Möjligen rivningshotad del av gathuset (som vetter mot Mårtenstorget och planeras byggas om).

För att inte tala om hur romantiska dessa miljöer är! Det är lätt att se framför sig hur du och Britt-Marie finner varandra igen under grillfesten på gården, i en lugn oas intill en vild och galen stad. Eller hur Sverigedemokratpampens dotter i haschoset på trappan till något gårdshus villigt och med inbjudan i åtanke blottar sina nedsölade trosor för tuffe Mohamed en ljummen juninatt. Miljöer som denna är rika på historier, såväl förgångna som framtida.

Det finns redan gott om kritik mot kommunens Galten-planer. Medan stadsbilden kanske i dag inte är riktigt lika intressant som vad någon amerikansk influencer säger på Instagram, hoppas jag ändå att det finns tillräckligt många förnuftiga personer där ute för att kunna sätta käppar i hjulen för kommunen och säga ”att utplåna det här för att bygga en koloss som i många vinklar och lägen ständigt och under överskådlig framtid kommer att svida i ögonvrån är ingen bra idé”.

Alla bilderna kommer från Bevaringsprogrammet: https://bevaringsprogram.lund.se/wiki/Galten_23Kategorier:Arkitektur, Artiklar, Platser, Smultronställen, Utveckling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: