Ledningscentralen/bunkern i Sankt Jörgens Park

Lund hade byggplaner i det som växlingsvis kallas Skönadal eller Sankt Jörgens Park. Efter protester drog man snabbt tillbaka planerna, nästan som om idén inte riktigt varit seriös från början.

Varför?

Man kan tänka sig en viss slughet. Genom att lyssna på protesterna i den här frågan kanske man kan unna sig att helt ignorera de röster som protesterar mot byggplanerna vid Lunds gamla tingsrätt och i kvarteret Galten.

Eller också var projketet från första början svårt och dyrt. Att riva den gamla, väl tilltagna ledningscentralen för ett byggprojekt modell mindre måste rimligtvis redan från första början ha betraktats som en dyr och komplicerad historia.

Lustigt är i alla fall att några av de mest högljudda protesterna kom från arkitekten Johan Sundberg – som själv ritat ett planerat förtätningsprojekt bara några hundra meter från Domkyrkan. Arkitekter är ett särskilt släkte i det avseende: det får gärna byggas modernistiskt, det får gärna förtätas och byggas på höjden. Själva bor de i villor och protesterar gärna när det ska byggas i deras eget närområde.
Nåja. Hade jag fått rita ett hus i centrala Lund hade jag nog också nappat oavsett mina egna preferenser.

Om byggplanerna i sig finns det inte särskilt mycket att säga, nu när de i princip tycks ha slopats.

Den gamla ledningscentralen

Här skulle det byggas var det tänkt. För tillfället ligger det i den rödcirkelmarkerade dungen intill Tornavägen en gammal ledningscentral som säkert både är asjobbig och svindyr att få väck.

Däremot är den gamla ledningscentralen intressant: jag tror mig ha skrivit om den tidigare. Den byggdes på det glada 50-talet, närmare bestämt 1957, när det skulle utformas ett totalförsvar för att handskas med de påstått imperialistiska ryssar som kommer att invadera oss när som helst nu (nu = 70 år and counting).

I ledningscentralen, också benämnd bunkern, satt man och ledningscentralade för fulla muggar fram tills dess att någon under tidigt 80-tal ryckte på axlarna och sa ”vi kanske skulle skita i det här nu”. Därefter stod den alltjämt redo under ett tiotal år, fram till 1993, varpå den hyrdes ut till olika kulturföreningar som bland annat ordnade rejv i lokalen.
I bibeln/porrblaskan – det beror på vem du är – ”Kulturmiljöprogram: Kommunaltekniska verk” skriver Carita Eskeröd:

”Under Sankt Jörgens park ligger civilförsvarets före detta ledningscentral. Den stod redo för krig mellan mitten av 1950-talet och 1993. Ingången som är mycket diskret mot en betongvägg, ligger nära antennmasten som man lätt ser från Tornavägen. Följande beskrivning är hämtad ur Skånska Dagbladet 1995-03-20. En trappa leder ner till entrén. Betongdörren är nästan en halvmeter tjock och innanför denna finns en gastät dörr. Några meter under jorden finns 350-400 m² i två våningar. Härifrån skulle Lunds civila försvar styras vilket innebar bland annat att räddningsaktioner skulle vägledas, information till invånarna fördelas och flyglarm utlösas. När ledningscentralen byggdes skulle även skyddet av Kävlinge och Staffanstorp skötas härifrån. 50-60 personer skulle kunna jobba här. I den övre av de två underjordiska våningarna finns utrymmen att bo och äta i. I undervåningen finns utrymmen för den egentliga verksamheten, ett centralt placerat rum omgivet av mindre rum. Fram till 1993 var anläggningen alltid redo att tas i drift, fram till dess var den också hemlig. Därefter togs funktionen över av den nya anläggningen i brandstationen på Gastelyckan.”

I denna rapport finns också den enda interiörbilden jag kunnat hitta:

Själv var jag nere i bunkern vid ett tillfälle innan ingången plomberades 2009. Minns jag rätt var den ordinarie ingången redan då försedd med ett hänglås, så istället tog vi vägen ner genom en lucka på bunkerns ovandel. Bunkern var stor, mörk och stank av fukt och vattenskador och vi tänkte att det inte var alldeles för hälsosamt att vistas där nere, så visiten blev kort. Någonting jag minns väl är att vi hittade mängder med programblad från ”Ung i Lund” och ”Kulturföreningen Bunkern” från någon fest, kanske 1996 eller 1997 eller 1998.

Under 00-talet besöktes bunkern flitigt av sådana som vi, urban explorers, och jag vet att det har funnits gedigna fotoalbum online tidigare, men tyvärr tycks alla dessa vara borta. Om du har några foton inifrån så får du gärna kontakta mig.Kategorier:Arkitektur, Artiklar, Övergivna byggnader, Smultronställen, Utveckling

1 svar

 1. Du stavade fel på Projektet!!

  Good looking out,
  Doktor Ferdinand

  8 juni 2021 kl. 17:21 skrev Mitt Lund :

  
  Lerkot posted: ” Lund hade byggplaner i det som växlingsvis kallas Skönadal eller Sankt Jörgens Park. Efter protester drog man snabbt tillbaka planerna, nästan som om idén inte riktigt varit seriös från början.Varför?Man kan tänka sig en viss slughet. Genom att lyssna på”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: