Djingis Khan

studbo1972_264692a
Stadsdel: Östra Torn
Byggt: 1971-72
Arkitekt: Kjell Aage Nilson
Antal hus: 20 gårdar, 16 lägenheter på varje gård med undantag för I och S som har 14.

Om tillkomsten:
Att AF ville bygga familjebostäder för studenter var något nytt. Att vi använde oss av volymer som byggts på en fabrik här i Lund och sedan lyftes på plats var också nytt. Det blev billigare att frakta hit de 632 volymerna än att bygga på plats. Men tyvärr var vi lite tidigt ute med den här tekniken och fabriken lades ned ett par år senare.
– Kjell Aage Nilsson, Sydsvenskan 13 april 2003

Profiler:
Lista över Djingiskhanare

Ett svar till “Djingis Khan

  1. Scenen på fotot ovan har jag själv bevittnat. Jag bodde på I-gården och på morgonen fanns ingen gård bredvid oss, på kvällen var hela granngården monterad och klar. Kranen lyfte de prefabricerade husen et och ett, släppte ner dom på den färdiga grunden, kopplade lite sladdar och — inflyttningsklart. Ett problem med detta snabbygge var att alla detaljer som brukar vara iträ, trösklar, dörrkarmar o dyl, var gjorda i plast. Även innertaken var gjorda av plast, en mjuk plasthinna där man kunde se råttorna studsa fram på ovansidan. Vid brand förvandlades dessa innertak till napalm, så det första hyresgästerna fick göra var att byta ut alla plastdetaljer.

    Men gårdarna var perfekt byggda för gemenskap, och var ett paradis för barn. Området hade länge den största andelen v och mp väljare i landet. Idag är det mer normaliserat i och med ombildningen till bostadsrätter, men det är fortfarande ett av de mysigaste kvarteren i Lund. Tycker åtminstone jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s