1 svar

 1. Ahls affär

  Vi i vår familj handlade hos handlare Ahl. Här handlade man på bok. D v s man handlade i en månad och skrev upp allt i en bok. När månaden var slut och man hade fått sin lön betalade man sin skuld. Det var nervöst i slutet av månaden för man hade inte riktigt koll på hur mycket man hade handlat för.

  Ahl ägde hela huset där affären fanns och bodde själv i en av lägenheterna på bottenvåningen. I uthuset hade de också en mangelbod som kvinnorna i Smörlyckan kunde mangla i, mot ersättning förstås. Affären hade både speciell köttavdelning och speciell mjölkavdelning.

  På söndagarna, när affären var stängd, kunde man bli skickad till Ahls köksingång i bostaden. Där fick man niga och snällt be att få köpa det mor hade glömt bort att handla. Toleransen var större på den tiden, för det var aldrig några sura miner för detta.

  OBS!
  Skomakaren fanns i Ahls hus, i varje fall åren 1943-1963.
  I Ahls hus fanns också en skomakare i en källarlokal. Man fick gå dit och lämna och hämta skor som han skulle laga. Detta var alltid lika otäckt. Långt där nere, långt där inne i den mörka källaren satt skomakaren. Man såg till att snabbt komma därifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: