O’Vesuvio

oves_28476a
Typ: Pizzeria
Adress: Östra Mårtensgatan 4
Startad/nedlagd: 1971-2005

Historia:
Oves var Lunds första pizzeria. Startades 1971 och hade flera olika inriktningar. Var inledningsvis pizzeria/pianobar men med discomusikens genombrott blev musiken snart mer åt det dansinriktade hållet. Under 80-talet först yuppiebar och senare hårdrocksbar. Efter Ebrahim ”Ivan” Rezaii tog över 1991 så blev det lugnare takter. Blev ett stabilt stammishak och en populär plats att samlas för schackspelare. Schackföreningen Oves SK är med all sannolikhet startad här. Lades ner 2005 då byggnadens ägare PEAB ville renovera och ha en ny hyresgäst.
ovesolder

Citat:
”Åttiotalets motsvarighet till Spisen blev – åtminstone för en tid – restaurang O’Vesuvio som med en osviklig svensk kombinationslust lansserades som ‘piano bar & pizzeria’. Pianobaren var ett försök att importera lite New York-stämning till Östra Mårtensgatan – en amerikakult som var mindre gångbar under 70-talet. Pianobaren ersattes dock snabbt med diskotekmusik i takt med att stället förvandlades till ett stimmigt ölhävarställe med allt yngre publik. Mot decenniets slut uppträdde pizzerian med ett nytt och även det ganska tidstypiskt tillägg: ‘Thai cuisine’.”

– Orvar Löfgren, Lund under expansion (1990)

”Precis som en massa andra Lundabor åt Ivan sin första pizza på O’Vesuvio. En Capricciosa – långt innan han anade att han skulle bli krögare på Lunds äldsta pizzeria. Han heter Ebrahim Rezaii. ”Ivan” är stamkundernas påhitt. Ivan på Oves.
Stället var nergånget när han köpte det för tretton år sedan. I slutet av åttiotalet hade Oves blivit vattenhål för hårdrockare, och bara spillror återstod av den inredning som arkitekten Abelardo Gonzales ritade 1983, när den läckra yuppiekulturen blommade som ymnigast. Ivan bestämde sig för att rädda vad som räddas kunde. Han satte gipsskivor utanpå väggarnas spruckna kakel, så att den som vill kan ta fram de ursprungliga plattorna i framtiden. Han lät stålet, mässingsplåtarna och speglarna sitta kvar i tak och valv, på dörrar och pelare.
Tack vare de många speglarna kan Ivan se vartenda bord från sin plats i baren, trots att lokalen är brötig och full av prång. Studenterna som gick till Oves på sjuttiotalet syns inte till längre. Den läckra åttiotalspubliken är också borta. Liksom hårdrockarna. Nu är det stamgäster utan stora åtbörder som befolkar Oves. Tjänare Leif, säger Ivan och har pilsnern redo innan Leif hunnit fram till stambordet.
Två killar spelar schack intill. En tredje följer partiet och tuggar förstrött på sin Calzone.
Måndagskvällar är vigda åt schack på Oves. Ivan brukar hoppa in om någon spelare saknas. Han gillar tanken att ha skapat ett offentligt vardagsrum här, mitt i stan.
Och han älskar fortfarande pizza.
Särskilt en avsvalnad Margherita på morgonen. Den blir som en ostmacka. ”

Sydsvenskan, 4 juni 2005
http://sydsvenskan.se/sverige/article107417/Ivan-startade-Lunds-forsta-pizzeria.html

I början av februari stänger O´vesuvius pizzeria, bättre känt som Oves. Anledningen är inte att stället går med förlust eller att ägaren har tröttnat. Istället är det fastighetsbolaget, PEAB, som har vägrat förnya kontraktet. Det har dom vägrat med alla affärer i deras hus längs Östra Mårtensgatan. Anledningen är såklart att PEAB vill tjäna mer pengar. Det gör dom tydligen enklast genom att säga upp en massa kontrakt och låta lokalerna stå tomma tills dom blivit av med sin sista hyresgäst. Sen kan bolaget lyxrenovera husen och få nya affärsverksamheter som kan betala högre hyra än pizzerior, falafelhak och små butiker.
Egentligen låter det inte så tokigt, nya fina hus och affärer borde väl alla i Lund vilja ha i vårt centrum. Problemet är att renoveringen drabbar ett av dom få uteställen i Lund som låter artonåringar ta en öl med sina vänner och dessutom ett ställe som många av oss hängt på så länge vi kan minnas. Även om det svider i hjärtat när ens favoritställe stänger så handlar lyxrenoveringen om något annat och större. Genom att driva undan små och inte så vinstrika butiker och uteställen omvandlas vårt centrum. En process som pågår även i andra städer. Frågan vi borde ställa oss är om vi verkligen vill att Lunds innerstad ska bli en inglasad galleria, fylld med juridikstudenter i gåsjackor och fula frisyrer. Det är den sortens människor som inte saknar ett ställe som Oves och det är dom som konsumerar bäst. Alla vi andra är ett ställe fattigare och får se vår stad förändras till något där vi inte riktigt passar in eller är välkommna.

VVV nr 6

Fastighetsägaren Peab ska renovera – och en institution i Lunds restaurangliv går i graven efter 34 år.
I slutet av januari stänger pizzerian O´Vesuvio på Östra Mårtensgatan.
LUND. Ägaren Ebrahim ”Ivan” Rezaii är förbannad på hur Peab skött ärendet.
– De tvingar oss att stänga. Jag har varken blivit erbjuden någon annan lokal eller ekonomisk ersättning, säger han.
O´Vesuvio – Oves, i folkmun – öden har varit skiftande sedan starten 1971. 1980-talet var kanske den verkliga storhetstiden. Sedan Ebrahim Rezaii tog över 1991 har profilen varit lägre. Men stamgästerna har varit många.
– Många är förvirrade. ”Vi bor hemma, men Oves är vårt vardagsrum”, var det någon som sa. Det kommer att bli tomt för dem när Oves är borta, säger Ebrahim Rezaii.

Sydsvenskan

http://sydsvenskan.se/lund/article133545.ece

Annonser

3 responses to “O’Vesuvio

  1. Pingback: Uppdateringar 25 juli 2009 « Mitt Lund

  2. Pingback: Ut med skiten ur innerstan « Röda Lund

  3. Hu för 1983 års ombyggnad av O’Vesuvio, fast den speglade ju sin tid och jag var där på premiärkvällen. Hellre hängde jag hos Vittorio på Bella Napoli, adress Stora Södergatan. Jag ritade deras matsedel också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s