Profiler

Lundaprofiler
A
Anders Tornberg (1937-1997)
Bertil ”Tunisborgaren” Andersson (1926-2011)

B
C
Christian ”Cutting” Hochholzer (1965-1991)
George Carnegie (1935 – 2010)

D
Madubuko Diakité

E
F
G
Gasmaskmannen (19??-1994?)

H
Kaj R. Hansson (1952-199?)
Stellan Hagmalm (1942-2013)

I
J
Christian W Jansson (1949-)

K
Tom Kronsjö [och Ryska huset] (1933?-2005)

L
M
Thomas Måntelius (1958-)

N
O
Maxwell Overton (1914-1981)

P
Q
R
S
T
U
V
Henrik Venant (1958-)

W
Hans Westman (1904-1991)

X
Z
Å
Ä
Ö

26 svar

 1. Jag undrar om någon vet något -om en lång, smal man.. Har sett honom sedan jag kom till Lund 1987 och senast syntes han runt 2007 på caféet på Södra Esplanaden. Han är elegant klädd, kostym, slips, knälång rock och glasögon. Vet att han rökte John Silver utan.. och även brukade gå på Grand Hotel – Han påminner om en Giacomettiskulptur och bör idag vara i 70-årsåldern. Vem är han? Tacksam för hjälp att identifiera Giacometti i Lund.
  Vänliga hälsningar/Jonas Thornell, Skribent
  e-mail: jonas.thornell@gmail.com

  • Vet vem du menar! Honom ser man ”alltid”. vantade pa ett tag i Lund i somras och da satt han bredvid mig pa ett fik vid stationen. Har vanner som kanner honom ganska bra. Minns dock inte vad han heter. Han jobbar pa universitetet och bor vid Stadsparken, nanstans.

 2. Jag har skrivit en artikel om bohemerna i Lund, fram till 1970-talet. Den hittar ni på

  http://anarchyisorder.wordpress.com/2010/10/06/lunda-andan/

  Håll till godo!
  _ Staffan

 3. Ingen som minns kvinnan i den eldrivna rullstolen som åkte omkring med en bandspelare i knät? Tror hon brukade spela Monica Zetterlund från den.

 4. Sedan fanns det en liten märklig tant med buteljglasögon och lodenkappa som jag tror hette Ingeborg. Hon brukade hålla till kring Botulfsplatsen.

 5. Och Hippiefarsan och Silverräven och Piraten, som hängde på Smålands (och som ansågs farlig)? Och någon som kommer ihåg Fotosnusket, som alltid befann sig i Lnds centrum på lördagar samt på Mejeriets loppmarknader och alla parkfester och som man menade tog foton i smyg på söta, unga tjejer? Och Icho, en enormt tjockmagad argsint ”poet” som frekventerade Ariman?

  • Här är minnesorden över den tjockmagade ”Icho” som var en bra poet innan han blev knäpp:

   Han föddes 1938 i Toscana i Italien ett år före krigsutbrottet, och växte upp i Warszawa som ett av de många krigsbarn som hela livet burit med sig minnet av det som skedde under andra världskriget.

   Ödet kastade honom till Sverige i slutet av 1960-talet. Isio, som hans vänner kallade honom, var en poesiälskare som själv blev poet och översättare.

   Hans första diktsamling, ”Det är enkelt att leva” kom ut 1977 på Bo Cavefors förlag. Dikterna handlade om Sverige, hans nya hemland, om ensamheten och det alltid återkommande temat krig.

   Krig var också temat för hans sista diktsamling, som fick titeln ”Krig och fred”, Tidskriften Serum 2004/05. Dikterna beskriver det nazistiska förtrycket och längtan efter fred.

   Isio hade många vänner. Vi träffade Isio i början av 70-talet och vänskapen varade ända till slutet. Han var alltid positiv och uppmuntrande. Det gick alltid att träffa på honom på Café Ariman, hans favoritställe i Lund. Han tog sig tid att samtala och lyssna på dem som slog sig ner vid hans bord. Vi och många med oss kommer att sakna honom.

   Vännerna

   Helena Zymler-Svantesson, Lund

   Elisabeth Márton, Stockholm

 6. @Staffan: STORT tack!

  @Pia: Hippiefarsan (vännen Kenta, RIP) dog redan för många år sedan, likaså Silverräven (med ålderns rätt antar jag), men Piraten(?) minns jag inte, såvida du inte menar Kapten Haddock men det tror jag inte för du vet väl vad han gör?

  • Nej, Johannes kanner jag! Piraten hade lapp for ogat och hangde eller bodde i ett hus precis bredvid Varfruskolan och han var ”jattefarlig”. Han brukade vara i brak med namnda Cutting, en snubbe som hette Morgan (Mogge) och det ganget.

 7. än så länge klarar jag mej.
  till lunds förvåning är jag inte svensk, jag är american.
  ni föstår min pappa i USA ville nämligen döpa mej till ett namn som jag
  skulle få skämmas över i evighet – sa mamma i USA
  Sunny Boy! men jag förmodar att han hade rätt ändå. jag e en riktig champ,
  så när doktor midgren försökte döda mej 1982 så vaknade jag upp från det döda.
  på sjukhuset
  och när ”kompisarna slog ner mej utanför Sodom, då rester jag mej igen. HELL YEAH!
  psst och så det där andra ni vet, jag arbetar för americanska militärens underättelsetjänst.
  You are really AMAZING!

 8. Kapten Haddock / Piraten bor väl fortfarande i Malmö, och är sig lik. Om han var farlig vet jag inte, men visst stack han ut en del på Smålands. Det fanns det många som gjorde – och det var väl en del av blandningen av studenter, punkare, vänstermänniskor, etc..

  Annars kommer jag att spontant tänka på den amerikanska gatumusikanten i tunneln under tågstationen. Som stod där under många år och spelade 60_talslåtar med lagom falsk ton och ett ”TACK” när någon lade ner några kronor. Honom gick det en del historier om, men är han kvar i Lund, och varför efter alla år fortfarande uppträda som gatumusiker? Hörde senast att han mestadels bodde utomlands och endast var i Lund kortare tider.

  Även ”Indian Lover” var (är?) en av de märkligare personer som befolkade Lund. När jag arbetade på Gleerups bokhandel under 80–talet fanns det en liten skrubb där IL hade som sitt privata rum. Var det en repro–utrsutning som doldes där? Han hade skrivit en smått obskyr bok som hette Indian Lover på 70–talet och hade fullt med posters uppsatta i det lilla rummet/skrubben på Susie Quatro. Och där var väl här, i en avkönad, transversion som denna något äldre variant snabbt gled genom huset som en mystisk transfigur, utan att hälsa på någon och som ingen verkade ha kontakt med..

  Finns fler sköna typer, men ofta vill man lyfta dem – inte förlöjliga dem. Men intressant att försöka nysta ut dessa personligheter, om än svårt om man inte kommit dem nära. Och att bli klassad som ”myt” eller som ”udda figur” är kanske lättare än vad man tror. Tänk på alla lång–liggare som bor/bodde kvar i studentkorridorerna.

  • Nej, det var inte kapten Haddock jag menade! Han heter Johannes och ar en jattebra kille. Menade en aldre snubbe med lapp for ogat och langt har. Tror han var latin/syfamerikan. Bodde vid Varfruskolan och brukade vara i brak med punkarna pa Smalands.

 9. Jag tycker om meningen ”…men ofta vill man lyfta dem – inte förlöjliga dem”. Det gäller att hålla balansen så att det pittoreska inte blir det utsatta, jag vet själv eftersom jag skrivit en del i ämnet udda människor på Konst& Politik. Men jag tycker att Du gör det bra. Jag minns en del personligheter som nog var lätt förståndshandikappade men ändå sociala och omtyckta, det blir svårt att göra dom rättvisa, liksom. Överliggarna försvann väl tyvärr i och med att de de fasta studiegångarna infördes, fast några lyckades hålla sig flytande många år därefter på något sätt. Otto Steiner har jag letat uppgifter om, han kallades för ”Den siste Athenaren” och hade i princip läst alla ämnen utan märkbart resultat. Frid över hans ande.

 10. …det säkraste är väl att inte skriva om människor som lever, men om man känner dom väl så är det ju en annan sak.

 11. Ett sista ord: Jag hittade några rader på Wikipedias artikel Överliggare. Hade bara missuppfattat efternamnet. Såhär står det:

  ”En annan legendarisk överliggare låg också i Lund. Han var ”Den Siste Atenaren”, men föddes som Otto Steiman (1886–1960). Inskriven vid universitetet 1913–1960 fick han sitt namn av att tillbringa nästan hela sin tid på etablissemanget Ateneum. Under sina 94 terminer tenterade han ett betyg historia (ungefär motsvarande en termin) och inget annat.”

 12. Ingen som kommer ihåg manen som alltid åkte omkring med inlines, eller kanske det var rullskridskor med freestyle & alltid tog ett tåg norrut, typ mot Kävlinge? Eler mannen med lååångt hår, hade svart skinpaj & freestyle & samlade säckavis med burkar & flaskor under flera år på 90-talet, typ hela 90-talet. Eller luktisen som luktade asäckligt ett gammalt fyllo som gick inåt med fötterna & som gick med en rullator. Eller viskmannen på Norra Fåladen som alltid viskade för sig själv & som hade händerna bakom ryggen & en brun basker. Eller damen/tanten som satt längst fram på 2:ans buss & alltid skrek åt alla. Jag trodde att hon alltid hade varit en fylletant tills jag för något år sen på Facebook fick reda på att att jag hade varit rädd när jag var liten för en förståndshandikappad dam…

 13. Sture Eriksen var onekligen ett original i Lunds Stadsbild. Åtskilliga äro de gånger man hämtat honom på Albogatan och kört honom till Sodom i Östra Mårtensgatan. Väntat hela kvällen med taxametern på att Sture skulle åka hem igen. Ibland blev man bjude på mat och kaffe. Sture var på intet vis snål, och driksen var rundlig. Allt som oftast tog Sture en tur till Köpenhamn, via Helsingbor-Helsingör. Taxin väbtade alltid på att han uträttade sina ärenden. Segelbåten jo den låg där den brukade på Stures tomt. Det ryktades att Sture var gift med en Norsk Skeppsredardotter, om detta är sant vet jag inte. Han lär ska ha köpt en äppleodling i Kivik och flyttat dit. Ryktena säger också att han avled i en trafikolycka i Brösarpsbackar.

 14. En annan profil i Lund var/är Jörgen Lindell. Han hade tryckeri i staden och spenderad mycket fritid på Carlssons Trädgård och sedermera på Storkällaren. Han gifte sig och flyttade till trakten av Tecomatorp. Är det någon som vet något mer om Jörgens öden och äventyr?

  • Jag här här i Teckomatorp fortfarande men ett tag i STORA världen för ganska länge sen, värleden då var det ingen als som såg den nya makten Kina. Har komit hem och satt igång den brand som fick värleden att radiakalt ändras. Miljöproblem eller fattigdom.

 15. Rubbe Han som luktade och var hjulbemt måste väl ha varit Silverräven. Vad jag hört så råkade han ut för en olycka någon gång i slutet av 80 talet, toks in på akutmottagningen där man tvättade honom ren. Han lär ha dött av den behandlingen…..

 16. Någon som vet var My Levin, ljus tjej runtomkring Smålands Nation, tog vägen?

 17. Jag är en gammal Lundapåg född 1956. Flyttade från Lund 1978 till Göteborg. Nu på ”gamla dar” så funderar jag på: Mats Ahlström (Alis), bröderna Putti, Conni Obrell, Mats Claesson, Ledde, Bengt Lundberg, Håkan Lundberg, Lars Larsson. ”Plutten” ja det fanns många. Någon som känner till dessa namn?

Trackbacks

 1. Lunda-andan och lundabohemerna | Konst & Politik
 2. Lunda-andan och lundabohemerna (orig.) | Konst & Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: